De ce vor ungurii anticipate în loc să guverneze cu PSD și PNL
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

UDMR a decis în acest week-end că va rupe protocolul cu PDL dacă nu trece rapid Legea Educației, dar nu va participa la un guvern de criză cu PSD și PNL.

Dimpotrivă, formațiunea dorește rapid anticipate, în caz că pică guvernul Boc. Un scenariu deosebit de dur pentru regimul Băsescu a fost astfel avansat de către UDMR după respingerea asumării (prin votul judecătorului pus de președinte la Curtea Constituțională) . Dacă nu dă rapid satisfacție UDMR, Boc trebuie să vină la urne, cel mai probabil în plină iarnă, fiindcă UDMR va retrage sprijinul imediat ce va constata că legea Educației nu poate fi aplicată de la 1 ianuarie. Chiar dacă PSD și PDL vor tergiversa introducerea unei moțiuni de cenzură, pentru a lăsa PDL să treacă iarna, legile cerute de FMI ar putea pica  guvernul până la 20 decembrie, sfârșitul sesiunii parlamentatre, iar alegerile anticipate se vor organiza în februarie-martie. Efectul pentru PDL, care spera să capitalizeze o revenire economică, ar fi unul devastator.

Pe lângă forța de presiune a amenințării cu anticipatele, UDMR iese în câștig și pe plan electoral. Dacă se organizează rapid anticipate, Partidul Civic Maghiar sau alți rivali din ungurime nu se pot organiza, în vreme ce structurile UDMR sunt călite în zeci de alegeri. Echipa lui Marko Bela ar prinde un nou mandat de 4 ani, fie în parlament și la conducerea formațiunii, fie chiar în guvern. Pentru electoratul maghiar se va interpreta aria ”limbii” din Legea Educației,  iar de dezastrul socio-economic va fi făcut răspunzător PDL. Cu alte cuvinte, în discursul pentru maghiari, UDMR își va justifica participarea la guvernarea Băsescu Boc cu Legea Funeriu: ne-am făcut frate cu dracul, pentru a trece legea. Oricum nu puteam opri tăierile de salarii. Fiindcă legea nu a trecut, am plecat de la guvernare, se vor victimiza ei.

În cazul, puțin probabil, în care anticipatele ar fi evitate de o coaliție ad-hoc, la care să participe și unii parlamentari PDL, UDMR are de așteptat doar doi ani pentru a reveni la guvernare, securizându-și voturile maghiarilor, dar plasându-se avantajos și în jocurile de putere pentru diferitele legi ce trebuie trecute prin parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel