Compania de apă controlată de Ion Dumitrel, CJ Alba, usucă la buzunare. Doi pensionari speciali, la robinet
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Un protest inedit a avut loc în Alba Iulia, unde cetățenii din mai multe orașe ale județului s-au strâns în fața societății care furnizează servicii de apă și canalizare. Omenii sunt revoltați de tarifele ”exorbitante” la apă potabilă și canalizare percepute de APA CTTA Alba. 

Dacă la protestele din Capitală sau din alte județe se cer creșteri salariale, oamenii din Alba au ieșit în stradă pentru că plătesc prea mult pentru un pahar cu apă.

În regiunea deservită de APA CTTA, firma încasează 15,42 de lei pentru un metru cub, mai mult decât în București, Constanța, Timișoara, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca sau Oradea. Cine se află în spatele acestei firme care, deși se ocupă cu furnizarea de apă, îi usucă la buzunare pe locuitorii județului? E vreo corporație avidă de bani, o multinațională care face profit pe spatele românilor?

Nici pe departe. Consiliul Județean Alba deține 67% din capitalul societății, iar consiliile locale din cele 11 municipii și orașe ale județului Alba împart restul acțiunilor. Cum se vede, societatea comercială este controlată de Consiliul județean, condus de două decenii de Ion Dumitrel.

”Sub mandatul lui Ion Dumitrel, APA CTTA Alba a fost transformată într-o firmă de casă a PNL Alba. Dacă nu este în stare să asigure tarife decente și servicii corespunzătoare pentru populație, Ion Dumitrel trebuie să plece din fruntea Consiliului Județean deoarece Alba nu este propria lui moșie, iar vremea în care se puneau biruri pe oameni a trecut”, a spus Corneliu Mureșan, secretar executiv al PSD Alba. Opoziția, adică PSD, i-a cerut lui Ion Dumitrel să explice unde se duc banii oamenilor și de ce plătesc tarife la apă potabilă și canalizare atât de mari, cu toate că județul Alba beneficiază de un bazin hidrografic foarte bogat.

Ca societate comercială, compania de apă-canal a județului, deținută de CJ și 11 consilii locale, nu este supusă legilor administrației publice. Consumatorii sunt obligați să plătească tarifele stabilite de CJ, dar firma nu e obligată să explice cum cheltuie cele 24 de milioane încasate de la cetățeni și nici nu există limite ale salariilor pe  care și le stabilește conducerea. Șeful APA CTTA Alba, Ștefan Bardan, încasează venituri anuale mai mari decât președintele Klaus Iohannis, a observat presa locală. Bardan este fost deputat și prefect PDL, unul dintre apropiații lui Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Tot presa locală menționa că salariații APA CTTA nu beneficiază de tratament preferential, doar șefii companiei având salarii uriașe. În acest caz, soția președintelui CJ, Ion Dumitrel, pensionar special angajat la APA CTTA, face parte din conducerea firmei, având circa 2500 de euro de încasat lunar, conform declarației de avere. Cu peste 10.000 de euro venituri, cât au împreună soții Dumitrel, tariful de 15 lei/mc nu mai pare deloc exorbitant pentru o familie de pensionari, cum sunt atâtea în județul Alba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel