Austria creează un fond de 500 de milioane de euro pentru a sprijini investițiile în Ucraina
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Austria a anunțat crearea unui fond special care își propune să aloce până la 500 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a sprijini exporturile austriece către Ucraina.

Fondul a fost înființat de Ministerul de Finanțe al Austriei și agenția austriacă de credit pentru export OeKB.

Obținerea fondurilor de la instituțiile financiare internaționale ar putea crește chiar suma finanțării la un miliard de euro, se menționează în comunicat.

Aproximativ 100 de milioane de euro pe an sunt destinate pentru afaceri noi. Acest lucru va deschide, de asemenea, oportunități pentru exportatorii austrieci în reconstrucția Ucrainei.

Se raportează că, în cadrul procedurii de promovare a exporturilor existente și testate, Ministerul de Finanțe austriac facilitează deja tranzacții de export în valoare de 3-5 milioane de euro în Ucraina, cu termene de plată de până la trei ani, prin intermediul OeKB.

Deoarece fondurile sunt limitate și obiectivul este de a obține o diversificare largă a riscurilor, în special în ceea ce privește sectoarele sprijinite, tranzacțiile mici și mijlocii în sectorul public pe baza garanțiilor de stat vor fi posibile în prima fază.

"Aceasta ne va permite să facem investiții vitale pentru Ucraina. Acestea includ furnizarea de apă potabilă și încălzire, furnizarea și restaurarea sectorului de transport cu drumuri, poduri și infrastructură feroviară, precum și tranzacții de aprovizionare și investiții, cum ar fi ateliere comune pentru autobuze, tramvaie și trenuri," a declarat ministrul de finanțe austriac Magnus Brunner.

Cererile pentru proiecte în cadrul Fondului pentru Ucraina pot fi depuse la OeKB începând cu mijlocul lunii mai 2024.

Mai devreme în această săptămână, grupul austriac Raiffeisen a anunțat că renunță la achiziționarea unei participații în grupul de construcții Strabag, legat de oligarhul rus sancționat Oleg Deripaska, pe care banca încerca să-l utilizeze pentru a debloca fondurile înghețate în Rusia.

Raiffeisen Bank International a anunțat intenția sa de a-și reduce afacerile în Rusia în primăvara anului 2022. Un an mai târziu, în primăvara anului 2023, grupul a raportat că ia în considerare două scenarii de ieșire – vânzarea subsidiarei sau eliminarea acestui activ din Raiffeisen Bank International. Niciunul nu a fost implementat până în prezent.

Context

Recent, un grup de membri ai Parlamentului European a trimis o scrisoare deschisă autorităților austriece, exprimând îngrijorare cu privire la planurile Raiffeisen Bank International de a angaja personal nou în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel