Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului, prăbușit. Chirieac: Se va da vina pe Israel şi pe Occident. Tensiunile vor ajunge la cer
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre prăbușirea elicopterului în care s-ar afla președintele Iranului.

"Dacă în elicopter s-a aflat preşedintele Iranului, este un lucru extrem de rău pentru pacea în Orientul Mijlociu. Indiferent ce ar fi fost - poate este pur şi simplu un accident aviatic nefericit - se va da vina pe Israel şi pe Occident. Situaţia în regiune este de aşa natură încât orice s-ar întâmpla acum regimului de la Teheran, lucrul acesta va răscoli întreg Orientul Mijlociu. Trebuie să aflăm dacă la bord este preşedintele Iranului. Este un lucru extrem de rău. Dacă nu este un accident de elicopter nefericit... este rău că au murit oameni, sigur că da, dar dacă preşedintele se află la bord, atunci vom avea desfăşurări incredibile, aberante pe fronturile din Orientul Mijlociu", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

În timp ce un guvernator general adjunct al provinciei declara că elicopterul s-a prăbuşit şi că au fost trimise echipe de salvare, televiziunea de stat a Iranului spunea că acesta a avut o aterizare de urgenţă pe fondul vremii ceţoase.

"Dacă este vorba de o aterizare de urgenţă şi preşedintele Iranului este teafăr - care şi el este vinovat pentru ce s-a întâmplat pe 7 octombrie în Israel, pentru că sponsorizează terorismul - atunci măcar nu se tensionează suplimentar situaţia în ţară. Oricum conducerea reală a ţării este la Ali Khamenei. El va specula, probabil, o eventuală dispariţie a preşedintelui într-un accident sau într-o catastrofă aviatică - pentru că el nu va spune că este accident - tocmai pentru a întări şi mai mult grupările teroriste sponsorizate de Iran, că ştiţi că Iranul ataca prin proxy", a mai spus Bogdan Chirieac.

Vezi și: UPDATE: Apel la iranieni să se roage pentru Raisi / Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi, s-a prăbușit

"Cel mai negru scenariu ar fi ca preşedintele să fi pierit"

"Cel mai bine ar fi ca preşedintele Iranului să nu fie în acel elicopter. Cel mai negru scenariu ar fi ca preşedintele să fi pierit în acel accident de elicopter şi din acel moment orice se poate întâmpla. Ali Khamenei poate acuza Israelul și Occidentul de acel accident, va spune că nu este accident, ci atentat. Lucrurile pot scăpa de sub control în mod aberant. Poate că a fost eliminat de către Khamenei, nu este exclus. O astfel de informaţie este menită să pună pe jar toată lumea civilizată", a punctat analistul politic.

Acest incident vine la puţin timp după răspunsul Israelului la atacul Iranului. Întrebat dacă poate să crească tensiunile, Bogdan Chirieac a spus:

"Cu siguranţă! Dacă s-a întâmplat ceva cu preşedintele Iranului, dacă s-a aflat la bord, da, tensiunile vor ajunge din nou la cer. Nu am niciun fel de îndoială că lucrurile vor sta aşa. inclusiv sponsorizările pentru grupările teroriste, Hamas şi Hezbollah, inclusiv atitudinea lumii musulmane vizavi de ce s-a întâmplat acolo... O astfel de dispariţie nu este dorită, deşi Raisi este un dictator fără doar şi poate, dar în niciun caz o dispariţie de acest gen, fiindcă lucrul ăsta va da naştere la speculaţii. Cu siguranţă Khamenei va insista foarte mult pe ideea atentatului. Să urmărim cu atenţie, poate că totuşi preşedintele nu s-a aflat la bord."

Vezi și: Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului, prăbușit. Răzvan Munteanu, două posibile scenarii. "Există riscul să nu aflăm niciodată varianta oficială" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel