UPDATE: Președintele a murit / Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi, s-a prăbușit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Elicopterul în care s-ar afla Ebrahim Raisi, președintele Iranului, s-a prăbușit

UPDATE: Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit.

UPDATE: Semiluna Roșie a Iranului neagă rapoartele media iraniene de stat despre descoperirea elicopterului prăbușit al președintelui Raisi, transmite televiziunea de stat iraniană, potrivit Reuters.

UPDATE: Televiziunea de stat anunță că elicopterul președintelui iranian Raisi, care s-a prăbușit, a fost găsit de echipele de căutare, scrie Reuters.

UPDATE:  Comisia Europeană activează serviciul de cartografiere prin satelit pentru a sprijini eforturile de căutare, potrivit Reuters.

Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență al Comisiei Europene oferă produse cartografice bazate pe imagini din satelit.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat pe X că serviciul își activează "serviciul de cartografiere de răspuns rapid în vederea accidentului de elicopter".

UPDATE: Un oficial iranian a declarat la televiziunea de stat că au fost realizate contacte de mai multe ori cu unul dintre pasageri și unul dintre membrii echipajului elicopterului prezidențial, scrie Reuters.

UPDATE: Președintele Raisi a suferit un accident de elicopter din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, iar rănirea sau decesul pasagerilor nu poate fi confirmată, spune televiziunea de stat

UPDATE: Irakul oferă ajutor Iranului în căutarea elicopterului președintelui iranian, spune guvernul irakian, potrivit Reuters.

UPDATE:  Ultima poziţie a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximaţie, respectiv pădurea Dizmar din apropierea oraşului Varzaghan, a declarat la televiziunea de stat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi, care a mai spus că au existat unele contacte cu ocupanţii elicopterului, fără a oferi detalii, scrie Agerpres.

Acesta a confirmat o "aterizare forţată" a respectivului elicopter, dar a evitat să confirme şi faptul că preşedintele Raisi se afla la bordul aparatului, deşi relatările din mass-media converg în această direcţie.

Potrivit acestor relatări, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

Delegaţia preşedintelui vizitase provincia Azerbaidjanului de Est, unde a fost inaugurat un baraj la frontiera azeră, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi preşedintele azer Ilham Aliev.

UPDATE: Oficial iranian pentru Reuters: "Încă avem speranță, dar informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt foarte îngrijorătoare”

UPDATE: Echipele de salvare trimise vor ajunge la coordonatele probabile ale prăbușirii elicopterului președintelui Raisi în decurs de jumătate de oră, potrivit presei iraniene, citate de Reuters.

UPDATE: Departamentul de Stat al SUA urmărește îndeaproape rapoartele privind posibila aterizare forțată a elicopterului care îl transporta pe președintele și ministrul de Externe iranian, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters.

UPDATE: Șeful de stat major al armatei iraniene, Bagheri, ordonă utilizarea tuturor resurselor armatei și ale gărzilor pentru operațiunile de salvare și căutare, potrivit televiziunii de stat iraniene, potrivit Reuters.

UPDATE: Agenția de presă oficială iraniană IRNA a declarat că elicopterul implicat în incident îl transporta pe Raisi, precum și pe ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și oficiali locali. 

Agenția semi-oficială de știri Fars a făcut apel la iranieni să se roage pentru Raisi în urma acestor informații. Ministrul de interne Ahmed Vahidi a declarat la televiziunea de stat că autoritățile așteaptă detalii suplimentare.

UPDATE: Raisi se afla în deplasare în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat a precizat că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu națiunea Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran, potrivit ABC News.

Alături de Raisi călătoreau ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est și alți oficiali, a relatat agenția de știri de stat IRNA. Un oficial guvernamental local a folosit cuvântul "prăbușire" pentru a descrie incidentul, dar a recunoscut pentru un ziar iranian că încă nu a ajuns personal la fața locului.

Iranul pilotează o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru acestea. De asemenea, flota sa aeriană militară datează în mare parte de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Nici IRNA și nici televiziunea de stat nu au oferit informații despre starea lui Raisi.

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineața devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Cine este Ebrahim Raisi

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a condus anterior sistemul judiciar al țării. El este văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sau demisia acestuia din funcție, scrie BC News.

Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din Iran din 2021, un scrutin care a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice. Raisi este sancționat de către SUA, în parte din cauza implicării sale în execuția în masă a mii de prizonieri politici în 1988, la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

Sub Raisi, Iranul îmbogățește în prezent uraniu la un nivel aproape similar cu cel al armelor și împiedică inspecțiile internaționale. Iranul a înarmat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Israelului în timpul războiului acestuia împotriva Hamas în Fâșia Gaza. De asemenea, a continuat să înarmeze grupuri proxy în Orientul Mijlociu, cum ar fi rebelii Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban. 

De la preluarea mandatului, Raisi a ordonat înăsprirea legilor privind moralitatea, a supravegheat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a făcut presiuni puternice în negocierile nucleare cu puterile mondiale, potrivit Reuters.

În sistemul politic dualist al Iranului, împărțit între establishmentul clerical și guvern, liderul suprem, mai degrabă decât președintele, este cel care are ultimul cuvânt în ceea ce privește toate politicile majore. Însă mulți îl văd pe Raisi ca pe un candidat puternic pentru a-i succeda mentorului său, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, care a susținut cu tărie principalele politici ale lui Raisi.

UPDATE:  Unul dintre elicopterele din convoiul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a avut o aterizare forțată, a confirmat ministrul de interne al țării, Ahmed Vahidi, la televiziunea de stat, adăugând că echipele de salvare se confruntă cu condițiile meteo dificile, informează Reuters.

Vezi și:  Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului, prăbușit. Chirieac: Se va da vina pe Israel şi pe Occident. Tensiunile vor ajunge la cer 

UPDATE: Rapoartele inițiale indică faptul că un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a confruntat cu o aterizare forțată, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, adăugând că echipele de salvare se îndreaptă spre locul incidentului, potrivit Reuters

Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu a existat încă o confirmare oficială.

_____________________________________________

Un elicopter dintr-un convoi de trei în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat într-un accident, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană. Televiziunea de stat nu a oferit alte detalii despre incident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel