Reuters: China dezvăluie „marele plan” de redresare economică. Cum ar putea pune pe picioare una dintre piețele importante ale țării
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Unsplash.com
Unsplash.com
China a anunțat vineri măsuri „istorice” pentru a stabiliza sectorul imobiliar afectat de criză, cu Banca Centrală facilitând finanțări suplimentare de 1 trilion de yuani (138 miliarde de dolari) și relaxarea regulilor privind ipotecile. Guvernele locale urmează să cumpere „unele” apartamente.

Investitorii au sperat că măsurile marchează începutul unei intervenții guvernamentale decisive pentru a compensa cererea scăzută de apartamente noi și vechi, pentru a încetini scăderea prețurilor și pentru a reduce stocul în creștere de locuințe nevândute.

Analiștii au cerut de mult timp intervenția guvernului cu propriile achiziții pentru a susține un sector care, la apogeu, reprezenta o cincime din PIB și rămâne un obstacol major pentru a doua cea mai mare economie a lumii. De când piața imobiliară a început declinul abrupt în 2021, o serie de dezvoltatori au intrat în incapacitate de plată, lăsând în urmă numeroase șantiere neterminate și subminând încrederea într-un sector care a fost timp de decenii instrumentul preferat de economisire pentru populația chineză.

„Marele plan” constă în relaxarea politicilor ipotecare și finanțare suplimentară pentru sectorul imobiliar

China Real Estate Newspaper, o publicație gestionată de ministerul locuințelor, a declarat că „politicile grele” marchează „un moment istoric semnificativ” pentru sector. Indicele CSI 300 Real Estate din China al acțiunilor a crescut cu 9,1% pe baza anunțurilor.

„Este un pas îndrăzneț”, a spus Raymond Yeung, economist șef pentru China Mare la ANZ, referindu-se la măsuri. „Cea mai mare problemă este dacă programul de achiziții guvernamentale va stimula cererea sectorului privat. Curățarea stocurilor va crește fluxul de numerar către dezvoltatori și va ajuta stabilitatea lor financiară, dar nu abordează încrederea sectorului privat.”

După valuri de măsuri de sprijin din ultimii doi ani care nu au reușit să stabilizeze sectorul imobiliar, ministerul locuințelor din China a declarat că guvernele locale pot instrui firmele de stat să cumpere „unele” locuințe la prețuri „rezonabile”. Vehiculele de finanțare municipală, învinuite pentru ceea ce Beijingul numește „datorie ascunsă”, nu vor fi permise să cumpere.

Locuințele vor fi folosite pentru a furniza locuințe accesibile, a declarat vicepremierul He Lifeng, fără a da un termen sau un obiectiv pentru achiziții. El a mai spus că guvernele locale, deja îndatorate cu aproximativ 9 trilioane de dolari, pot răscumpăra terenuri vândute dezvoltatorilor și a promis că autoritățile vor „lupta din greu” pentru a finaliza proiectele stagnate.

Un inventar mare


Banca Centrală a Chinei a declarat că va înființa o facilitate de reluare pentru locuințe accesibile, care, potrivit acesteia, va duce la finanțări bancare în valoare de 500 miliarde de yuani. De asemenea, va reduce și mai mult ratele dobânzilor pentru ipoteci și cerințele de avans.

În plus, va pune la dispoziție încă 500 de miliarde de yuani în cadrul facilității sale de împrumut suplimentar pentru a sprijini politicile necesare, inclusiv redezvoltarea unor zone urbane cu locuințe mai vechi.

Oficialii nu au oferit o estimare a costului total al achizițiilor de locuințe direcționate de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel