Reuters: Rusia spune că SUA „se joacă cu focul” într-un „război indirect” cu Moscova
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un diplomat de top rus a declarat vineri că Statele Unite au intrat de mult într-o stare de război indirect cu Moscova și că se joacă cu focul în privința Ucrainei, comportându-se astfel încât situația ar putea scăpa de sub control.

Comentariile făcute de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov într-un interviu acordat agenției de știri de stat TASS reflectă preocuparea crescândă a Rusiei față de ceea ce Moscova consideră a fi o escaladare periculoasă a Occidentului în Ucraina, în contextul în care forțele ruse avansează în mai multe locuri.

„Avertizăm că se joacă cu focul. De mult timp se află într-o stare de război indirect cu Federația Rusă,” a spus Riabkov pentru TASS, referindu-se la Statele Unite. „Cumva nu reușesc să realizeze că, pentru a-și satisface propriile idei geopolitice, se apropie de o fază în care va fi foarte dificil să controleze ceea ce se întâmplă și să prevină o criză dramatică.”

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că duce un război neprovocat de agresiune în Ucraina, având ca scop acapararea de teritorii. Moscova spune că ceea ce numește „operațiunea sa militară specială,” lansată în februarie 2022, este defensivă și are ca scop consolidarea securității ruse împotriva unui Occident ostil.

Rusia a interpretat recentele comentarii ale diplomaților occidentali ca pe o schimbare agresivă de poziție, iar Ministerul Apărării rus a declarat luna aceasta că președintele Vladimir Putin a ordonat exerciții pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice, ceea ce oficialii au spus că este un răspuns la retorica occidentală.

Secretarul de externe britanic David Cameron, în timpul unei vizite la Kiev pe 3 mai, a spus că Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că depinde de Kiev dacă va face acest lucru sau nu.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut comentarii similare despre armele furnizate de SUA în timpul unei vizite la Kiev miercuri, unde l-a acuzat pe Putin că „intensifică o nouă ofensivă împotriva Ucrainei” în est. Blinken a spus că Washingtonul „nu a încurajat sau permis atacuri în afara Ucrainei, dar în cele din urmă Ucraina trebuie să ia propriile decizii despre cum va duce acest război.”

Ucraina a vizat ținte militare și energetice pe teritoriul Rusiei, care bombardează obiective din interiorul Ucrainei în atacuri care au ucis mii de civili, încercând să degradeze capacitățile militare ale Moscovei.

Măsurile luate de SUA și Uniunea Europeană pentru a examina posibilitatea utilizării activelor ruse înghețate sau a profiturilor din acestea pentru a ajuta Ucraina au înfuriat de asemenea Moscova. Rusia acuză Washingtonul că încearcă să intimideze țările europene pentru a lua măsuri mai radicale împotriva sa în Ucraina.

Trăind într-o „cutie”

Riabkov a declarat pentru TASS că Washingtonul pare să nu fie conștient de riscurile grave asociate comportamentului său.

„Această retorică, această bătaie constantă a tobei, acest îndemn constant al aliaților lor de a ajuta și mai mult Ucraina, de a-și extinde sprijinul, arată un singur lucru: oamenii trăiesc, așa cum spun ei înșiși, 'într-o cutie',” a spus el. „Acesta este marele risc al situației actuale, deoarece este imposibil să ajungi la ei (americanii).”

Riabkov s-a plâns că Occidentul a adoptat o poziție de incertitudine și ambiguitate strategică față de Rusia, încercând să facă dificil pentru Moscova să prezică cum va reacționa NATO în diverse situații, inclusiv cu arme nucleare.

„Rusia va pune deoparte subiectul 'liniilor roșii' și va răspunde Occidentului într-un mod oglindit,” a spus Riabkov.

Diplomația Rusiei cu Occidentul este acum în modul de gestionare a crizei și este concentrată pe încercarea de a asigura că tensiunile nu se transformă într-un conflict la scară largă, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel