Țara din Europa care crește cu 2,5 cm pe an
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
O țară din Europa se extinde de la un an la altul.

În Europa, există o țară care se extinde cu o viteză impresionantă, comparabilă cu povestea lui Făt Frumos. Este vorba despre Islanda, stat care ocupă o poziție deasupra a două plăci tectonice majore: placa euroasiatică și placa nord-americană. Cu trecerea timpului, pe măsură ce aceste plăci se extind, suprafața Islandei crește cu aproximativ 2,5 cm în fiecare an, potrivit hindustatimes.com. Mișcarea plăcilor tectonice este rezultatul structurii interne complexe a Pământului, iar această mișcare continuă contribuie la modelarea constantă a suprafeței terestre.

Potrivit experților, plăcile se deplasează în direcții diferite, cu viteze variind între 1 și 12 cm/an. De exemplu, placa euro-asiatică se îndepărtează de placa americană cu aproximativ 2 cm/an. În același timp, procesul de reînnoire constantă a plăcilor și extinderea lor aduc o creștere de aproximativ 2 km²/an la nivel global.

Plăcile tectonice nord-americană și euroasiatică se intersectează în localitatea Thingvellir din Islanda. Turiștii au oportunitatea să viziteze acest punct de întâlnire al celor două plăci, parcurgând trasee în Parcul Național Thingvellir.

Cei mai curajoși pot chiar să se aventureze în scufundări și snorkeling în Silfra, o fisură situată între cele două plăci. Aici, se află unele dintre cele mai clare ape din lume, alimentate de apele provenite de la Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel