Trupul unui adolescent care ar fi murit în urmă cu 2.500 de ani, descoperit într-o mlaștină din Irlanda de Nord
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Trupul unui tânăr despre care se crede că ar fi murit în urmă cu 2.500 de ani a fost descoperit într-o mlaștină.

Arheologii din Irlanda de Nord au descoperit rămășițele bine conservate ale unui adolescent care datează de până la 2.500 de ani - inclusiv oase, piele și posibil un rinichi, informează Reuters.

Cadavrul a fost găsit într-o zonă umedă care, cel mai probabil, a ajutat și la conservarea materiei organice - în satul Bellaghy, după ce arheologii au alertat poliția, cu ceva timp în urmă,  că pot fi văzut cu ochiul liber oase umane, la suprafață.

Detectivul Nikki Deehan a declarat că, inițial, poliția nu era sigură dacă rămășițele erau vechi sau proveneau în urma unei morți recente, dar datarea cu radiocarbon a arătat că momentul morții a avut loc între 2.000 și 2.500 de ani în urmă.

Cazul nu este singular

Alte rămășițe conservate în mod natural ale oamenilor decedați de mult timp găsite în turbării au fost recuperate și studiate de-a lungul anilor, cel mai frecvent din Europa de Nord. „Este prima dată când datarea cu radiocarbon a fost folosită pe un corp găsit într-o mlaștină și singura care mai există, făcând din aceasta o descoperire arheologică cu adevărat unică pentru Irlanda de Nord”, a spus Deehan.

Au fost descoperite o tibie, o fibulă și un humerus, ulna și un os radius, posibil ale unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani la momentul morții, a spus poliția, adăugând că până acum se știu prea puține despre cum ar fi sfârșit individul.

Scheletul avea și un strat subțire de piele, dar și toate unghiile intacte de la mâini și de la picioare, precum și un rinichi perfect conservat.

John Joe O'Boyle, directorul executiv al Serviciului Forestier din Irlanda de Nord, a numit descoperirea drept „foarte interesantă și nemaivăzută.” Cadavrul va fi transferat la serviciul muzeului pentru examinare și conservare ulterioară. „Cu siguranță este un capitol important în istoria arheologiei din întreaga Europă”, a spus O'Boyle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel