O comunitate religioasă din SUA a avut altercații cu poliția din cauza unui tunel săpat ilegal sub o sinagogă / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
În momentul în care polițiștii au trecut la arestări, comunitatea religioasă a izbucnit pur și simplu.

O sinagogă istorică din Brooklyn care servește ca centru al unei influente mișcări iudaice Hasidice a fost distrusă în această săptămână în timpul unei dispute dintre comunități, care a început cu descoperirea unui tunel subteran secret și care s-a încheiat cu o bătaie între credincioși și poliție.

Conflictul a izbucnit în sediul global al mișcării Chabad-Lubavitch din Crown Heights, un loc evreiesc venerat care primește în fiecare an mii de vizitatori, inclusiv studenți internaționali și lideri religioși. Fațada sa de Revival Gotica, imediat recunoscută de adepții mișcării Chabad, a inspirat zeci de replici în întreaga lume.

Dar marți, sinagoga a rămas închisă, în timp ce agenții de siguranță a clădirilor din New York City au inspectat un tunel săpat fără permisiune care ar fi putut duce la surparea întregii clădiri.

Oficialii și localnicii au declarat că bărbați tineri din comunitate au construit recent pasajul către sanctuar în secret. Când liderii grupului au încercat să-l sigileze luni, ei au organizat un protest care a devenit violent în momentul în care poliția a intervenit pentru a face arestări.

Scopul exact și proveniența tunelului care a incitat altercația au rămas subiectul unor dezbateri

Se crede că pasajul a început în subsolul unui bloc de apartamente gol din spatele sediului, șerpuit sub o serie de birouri și săli de conferințe înainte de a se conecta în cele din urmă la sinagogă, conform lui Motti Seligson, purtător de cuvânt pentru Chabad, notează The Hill.

El a caracterizat construcția acestuia ca fiind un act ilegal de vandalizare comis de un grup de tineri cu probleme delicvente, condamnând "extremiștii care au spart peretele către sinagogă, vandalizând sanctuarul, în încercarea lor de a-și păstra accesul neautorizat."

Cei care au susținut tunelul, între timp, au spus că pun în aplicare un plan de "extindere" vizionat de fostul lider al mișcării Chabad, Rebbe Menachem Mendel Schneerson.

Schneerson a condus Chabad-Lubavitch timp de peste patru decenii înainte de moartea sa în 1994, revitalizând o comunitate religioasă Hasidică care fusese devastată de Holocaust.

Susținătorii extinderii au spus că sinagoga din subsol era de mult supraaglomerată, determinând o împingere pentru anexarea unui spațiu suplimentar despre care unii din comunitate considerau că durează prea mult. Mulți dintre acești susținători subscriu la credința mesianică că Schneerson este încă în viață.

"Asta vrea rabinul, asta vrea toată lumea", a spus Zalmy Grossman, un rezident de 21 de ani din Brooklyn. El a spus că proiectul tunelului a început la sfârșitul anului trecut ca modalitate de a conecta sinagoga cu "tot spațiul gol" din spatele ei.

Liderii Chabad au refuzat să spună când au descoperit conexiunea subterană. Dar mai mulți credincioși au spus că zvonurile despre existența tunelului s-au răspândit în comunitate în ultimele săptămâni.

Situația a luat amploare luni, când a ajuns un camion cu ciment pentru a sigila deschiderea. Protagoniștii tunelului au organizat apoi un protest și au smuls învelișul din lemn al sinagogii.

Un purtător de cuvânt al departamentului de poliție a declarat că polițiștii au fost chemați la clădire în după-amiaza acelei zile pentru a interveni în fața unui grup care pătrundea ilegal și deteriora un perete al clădirii.

Timp de mai multe ore, poliția a rugat tinerii să părăsească intrarea în tunel, conform martorilor. După ce au refuzat, ofițerii au acoperit zona cu o cortină albă și au intrat în clădire pentru a îi aresta pe cei prezenți.

"Când au luat prima persoană, atunci s-a întâmplat dezlănțuirea", a spus Baruch Dahan, în vârstă de 21 de ani, care studia la sinagogă și a filmat confruntarea credincioșilor. "Aproape toată lumea era împotriva a ceea ce au făcut, dar imediat ce oamenii au văzut cătușele, a fost confuzie."

Nouă persoane, cu vârste între 19 și 22 de ani, au fost arestate în cele din urmă pentru acuzații care includ distrugere de proprietate, punere în pericol și obstrucționarea administrației guvernamentale, conform poliției.

Altele trei au primit amenzi pentru conduita implicită.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Construcții a declarat că rezultatele inspecției erau în așteptare marți seara.

În timp ce clădirea a rămas închisă, unii credincioși și-au încheiat rugăciunile în afara ei, în ploaie.

"Comunitatea se simte groaznic", a spus Dahan. "Este o rușine, în loc să se extindă, au distrus.", notează publicația menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel