Diferența dintre Ambulanță și SMURD. Când și unde intervine fiecare. Raed Arafat, explicații din sistem/ VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost astăzi în studioul DCNews. În interviul acordat realizatorului Bogdan Chirieac, Raed Arafat a făcut diferența între SMURD și Ambulanță, explicând necesitatea unui sistem integrat. 

”Sistemul integrat include mai multe componente. Intrarea în sistem este prin 112, un serviciu asigurat de STS, ca și răspuns de primă instanță, dar dispecerizarea este asigurată de serviciile de urgență, de poliție, de cei care se ocupă de primirea apelurilor. De exemplu, la București, în dispeceratul unde stau toți împreună, avem 112, care preia apelul, îl transferă și-l transmite la pompieri, la ambulanță (...) și de acolo se ia decizia cine pleacă. Regula de bază a cine pleacă este ”cel mai apropiat, cel mai competent” și, de multe ori, cel mai apropiat și mai competent împreună. Depinde de caz, dacă trebuie să mai trimitem descarcerare, poliție, acestea se fac la nivelul dispeceratului. 

Componentele sistemului

Acum, sistemul are mai multe componente: noi coordonăm pompierii care au SMURD-ul și colaborează cu unitățile de primiri urgență (UPU). SMURD-ul este o combinație între pompieri, unitățile de primiri urgență și aviația Ministerului de Interne, unde echipajele provin dintr-o cooperare statuată prin lege între aceste structuri. 

Apoi avem IGSU, cu toate activitățile lui, nu numai cele medicale, precum stingere incendii, inundații, incendii de pădure, descarcerare, salvare, toate activitățile de protecție civilă se fac acolo. Dacă luăm DSU de la nivelul Ministerului, acesta coordonează activitatea integrală a protecției civile. 

”Intervențiile nu mai pot fi făcute de o singură instituție, trebuie să lucrăm împreună”

Pe lângă acestea, mai avem coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță, a UPU, implicate și ele în activitate încă de la pornirea SMURD-ului, Salvamontul, Salvaspeo, care sunt cu autoritățile publice locale, dar unde avem un rol de coordonare și de lucru cu ei. (...) Intervențiile nu mai pot fi făcute de o singură instituție, trebuie să lucrăm împreună. Și vedem în intervenții: e o intervenție Salvamont, apare elicopterul SMURD, apar medicul, Ambulanța, mașina SMURD-ului, Jandarmeria. Lucrează mai multe structuri, cel puțin două ministere plus autoritățile publice, dar și serviciul special, STS-ul” a explicat Raed Arafat. 

De ce coordonarea se face la DSU 

Șeful DSU a explicat și de ce coordonarea operațională și a sistemului de urgență se află sub o singură umbrelă, de ce Ambulanța, UPU, partea medicală a SMURD-ului sunt coordonate la nivelul DSU. ”Dacă am un dezastru cu multiple victime, acest lucru se gestionează cu UPU și cu prespitalul în primă fază. Acest lucru e legat foarte strâns între toate componentele sale, pe nivel: avem echipe cu paramedici, echipe cu asistenții medicali, echipele cu medici și cu atestat la serviciile de Ambulanță, avem echipele - mai puține - cu medici de terapie intensivă, de urgență, care asigură partea de terapie intensivă mobilă. Cu cât urci mai sus, pe elicoptere, pe mașinile SMURD-ului, acești medici merg doar la cazurile de Cod Roșu, bănuite a fi critice. Colegii de la Ambulanță au o gamă mai largă, merg și la cazurile critice, dar și la consultațiile la domiciliu, care sunt multe. Apoi, avem partea de asistenți și paramedici, unde există diferență de pregătire, dar încă n-am apucat să pornim atestatul care să pregătească asistenții care termină, de la școala de asistenți, pe partea de urgență prespitalicească”. 

Vezi continuarea în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel