Premieră în România cu o lege despre fumat. Reacție din PSD
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Un deputat a stârnit controverse cu un proiect de lege care îi vizează pe toți românii născuți după 1 ianuarie 2017.

Mai exact, liberalul Horia Cristian vrea să interzică persoanelor născute după 2017 să cumpere țigări tot restul vieții.

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii anti-fumat, contactată de DC News, a spus că proiectul lui Horia Cristian este foarte bun, subliniind faptul că politicienii au început să facă lucruri concrete care să nu se limiteze doar la ziua de astăzi.

"Acest proiect de lege este în congruență cu strategia lansată săptămâna trecută, pe 8 septembrie, la Președinția României, de către societatea civilă, '2035 – Prima generație fără tutun a României', liberă de fum de țigară. Dacă suntem suficient de responsabili și de maturi și ne va păsa de sănătatea copiilor noștri, putem să adoptăm și această lege, la fel cum am adoptat și legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, chiar dacă mai sunt unele tentative ale unora neîmpăcați cu această idee că putem reveni la ceea ce a fost. Nu putem reveni la ce a fost, asta este clar", a declarat deputatul PSD.

"Este pentru prima dată când ne propunem obiective atât de mărețe, adică este o chestiune care trece peste generații. Nu ne limităm la ziua de astăzi. Noi, politicienii, cam în toate lucrurile pe care le-am făcut... ne-am limitat la ziua de astăzi. Nu ne-a mai interesat ce se întâmplă mâine. Eu sper să treacă legea. Sigur nu în sesiunea aceasta, dar cu siguranță va trece", ne-a mai zis Aurelia Cristea.

Informații din proiectul de lege care se referă la oamenii născuți după 2017

Potrivit proiectului de lege depus deja la Senat, Horia Cristian vrea ca persoanele născute după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra tutun niciodată, nici după ce vor împlini 18 ani. În prezent, legea interzice vânzarea produse de tutun doar tinerilor sub 18 ani.

"Fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun.

Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modernă", se arată în expunerea de motive a proietului.

[citeste si]

Sunteți de acord? Considerați că este normal ca oamenii născuți după 2017 să nu poată cumpăra niciodată țigări? Răspunsul îl așteptăm în sondajul de mai sus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel