Ciolacu, întrevedere cu Viktor Orbán. Analiza lui Chirieac: Premierul României face ceea ce trebuie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul Bogdan Chirieac a analizat vizita lui Viktor Orbán la București.

„Eu cred că premierul României face ceea ce trebuie. Ungaria ne este vecină și până acum nu s-a opus la absolut nimic, de la admiterea țării în NATO și în Uniunea Europeană, până la aderarea la spațiul Schengen. În plus, Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Sigur că, în momentul ăsta, Bruxelles-ul a luat decizia să boicoteze reuniunile miniștrilor țărilor membre care se desfășoară la Budapesta, tocmai din cauza poziției premierului Orbán față de Moscova și China. Dar asta nu înseamnă că trebuie că noi să rupem relațiile diplomatice.

Mai mult, domnul Orbán, știți deja, merge la anuala școală de vară a UDMR. Ca de obicei, va spune tot felul de lucruri care vor irita orgoliul presei de limbă română, fiindcă spune lucruri care nu sunt conforme, dar ne-am obișnuit cu asta și nu înseamnă că noi nu vom iubi UDMR-ul pentru lucrul acesta.

În orice caz, Marcel Ciolacu e obligat să mențină relațiile diplomatice și politice, să găsească exact temele în care suntem convergenți. De pildă, aderarea României, și în spațiul terestru, la Schengen este o temă de convergență. Mai trebuie să vorbim și despre conectarea liniilor de înaltă tensiune, ca România să poată importa energie, că noi nu mai producem nici energie de când cu statul român. Este important, pentru că nu trebuie să rămânem pe întuneric. Și sunt multe alte lucruri, au și ei interesul lor - vor să ajungă gazul din Marea Neagră și la ei, fiindcă ei au tras gaz în majoritatea locuințelor din Ungaria, noi doar în jumătate din locuințele din România.

Avem numeroase lucruri de discutat, ca între vecini, mai ales că, în momentul de față, PIB-ul pe cap de locuitor din România a ajuns să fie mai ridicat ca în Ungaria. Deci avem și un avantaj în negocieri, sper să aibă și kürtőskalács la vila de protocol”, a precizat analistul Bogdan Chirieac, la Antena 3-CNN.

FOTO: Reuters Marketplace - Anadolu Picture

Întâlnire informală între Ciolacu și Orbán

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se va afla în România pentru a participa la Tabăra de vară de la Băile Tușnad, un eveniment de tradiție care reunește politicieni maghiari și români. Cu această ocazie, Orbán se va întâlni la București cu omologul său român, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală.

Evenimentul va avea loc în perioada 23-28 iulie 2024 și marchează cea de-a 33-a ediție. Tabăra este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania și Fundația Pro Minoritate pentru Minorități din Ungaria. Anul acesta, discuțiile se vor concentra pe anul electoral 2024, analizând rezultatele alegerilor din 9 iunie și perspectivele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul anului.

Printre cei care vor ține discursuri se numără vice-premierul ungar Zsolt Semjén, liderul UDMR Hunor Kelemen, precum și alți membri ai guvernului ungar. Evenimentul de la Băile Tușnad este așteptat să atragă mii de participanți.

Vizita lui Orbán nu este lipsită de controverse. Anul trecut, după participarea la aceeași tabără, el a intrat într-o dispută cu Ministerul Afacerilor Externe din România. Premierul ungar a acuzat MAE că i-a transmis ce are voie și ce nu are voie să discute în țara noastră, interzicându-i să abordeze subiecte sensibile sau simboluri naționale care ar putea jigni sentimentele românilor.

În discursul său de la Băile Tușnad de anul trecut, Orbán a subliniat că Ungaria, în calitatea sa de viitor președinte al Consiliului Uniunii Europene începând din iulie 2024, își propune să sprijine România în procesul de aderare la Spațiul Schengen.

Născut pe 31 mai 1963, Viktor Orbán este premierul Ungariei și liderul partidului FIDESZ (Federația Tineretului Democrată - Uniunea Maghiară). Abordările sale în politica internă și externă sunt adesea controversate. Orbán este cunoscut pentru implementarea unor reforme legislative criticate pentru incompatibilitatea cu valorile democratice. Sub conducerea sa, Ungaria a trecut prin schimbări semnificative care au influențat structura politică și socială a țării.

Orbán a fost un critic vocal al Uniunii Europene, opunându-se politicilor de migrație ale acesteia și promovând o agendă naționalistă și politici publice de extremă-dreapta. De asemenea, a fost acuzat de centralizarea puterii, restricționarea libertății presei și erodarea independenței instituțiilor judiciare.

Cu toate acestea, Viktor Orbán continuă să câștige sprijinul unei părți semnificative a electoratului maghiar, consolidându-și astfel poziția de lider influent în politica europeană și globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel