Contractul pentru construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, semnare în octombrie. Burduja (Min. Energiei): Cel mai important contract din acest proiect
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
”Cel mai important contract” privind construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în octombrie. Când vor fi livrate cele două unități nucleare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că negocierile dintre Nuclearelectrica și consorțiul format din două companii americane, una italiană și una canadiană, vor fi încheiate în septembrie, iar contractul pentru construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în luna octombrie, scrie Agerpres.

”Suntem foarte bucuroși că consorțiul format din două companii americane, Flora și Sargent & Lundy, alături de Ansaldo din Italia și AtkinsRealis din Canada, avansează și urmează să depună o ofertă în curând pentru cel mai important contract din acest proiect.

Ne așteptăm ca, până în septembrie, negocierile dintre Nuclearelectrica și consorțiu să fie finalizate și să avem contractul semnat cel târziu în octombrie.

După aceea nu va mai exista cale de întoarcere și vom livra Unitatea 3 în 2031 și Unitatea 4 în 2032”, a spus ministrul, conform sursei citate.

Astfel, potrivit reprezentanților Ministerului Energiei, este vorba despre contractul IPC (Inginerie, Procurare și Construcție).

Programul nuclear, ”oportunitate istorică”

În ceea ce privește programul nuclear, ministrul Burduja a subliniat că România se află în fața unei ”oportunități istorice”, aceea de a-și dezvolta propriul program nuclear, imaginat în anii  '70, cu tehnologie occidentală.

”Vorbim de energie sigură, accesibilă și curată. Așadar, în contextul tranziției energetice pe termen mediu spre lung - deoarece programele legate de energie nucleară au nevoie de timp - energia nucleară este răspunsul”, a completat ministrul.

Proiectul celor două unități care urmează să fie construire ce consorțiul americano-italiano-canadian a primit, în această lună, opinia pozitivă a Comisiei Europene în ceea ce privește aspectele tehnice și de securitate nucleară.

Astfel, proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deținută integral de Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN).

Conform Nuclearelectrica, proiectul Unităților CANDU 3 și 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României, precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenței energetice a României și al îndeplinirii țintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.

Citește și: Nicolae Ciucă, întâlnire cu secretarul SUA pentru Energie: România poate deveni un important actor regional în domeniul energiei

Cele trei etape ale proiectului de la Unitățile 3 și 4

Etapa 1, cea actuală, reprezintă etapa pregătitoare, care a demarat prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. și pe parcursul ei se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară, servicii de inginerie pentru actualizarea specificației tehnice de procurare, lansarea și atribuirea contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) precum și realizarea de studii și evaluări necesare fundamentării unei decizii preliminare privind realizarea investiției.

Etapa a doua a proiectului (Lucrări Preliminare) constă în realizarea de lucrări preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții).

În această etapă se vor derula lucrări de inginerie și analiză a piețelor privind furnizorii de echipamente și servicii necesare implementării proiectului, astfel încât la finalul acestei etape să se rafineze fezabilitatea proiectului.

La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici și se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului în Etapa 3.

Etapa a treia constă efectiv în realizarea lucrărilor în șantier de construcție, montaj și punere în funcțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel