Ciolacu, răspuns tranșant pentru Ciucă, după ce liderul liberal a trasat încă o „linie roșie“ pentru PNL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, joi dimineață, în începutul ședinței de Guvern.

Joi dimineață, în debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a reacționat, după ce Nicolae Ciucă a spus, ieri, că majorarea cotei TVA este o linie roșie pentru PNL.

„Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid, ci al României, iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor.“, a zis, joi dimineață, Marcel Ciolacu, în începutul ședinței de Guvern

CITEȘTE ȘI          -          Ciolacu, decizie pentru prezidențiale 2024: Am preluat ideile unor ONG-uri importante, precum Expert Forum și Funky Citizens. Le mulțumesc

Anterior, președintele PNL a spus că în coaliția de guvernare cu PSD nu se ia în calcul o majorare a cotei TVA, iar acest lucru reprezintă o linie roșie pentru partidul pe care îl reprezintă.

„S-a discutat în coaliţie şi nu se ia în calcul majorarea cotei TVA. În acest moment sunt cele două abordări, în care se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor, şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie. Pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluţia economică a ţării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, ne-a permis să consolidăm capitalul companiilor româneşti şi să consolidăm mediul de afaceri”, a zis ieri Nicolae Ciucă.

Privitor la majorarea taxelor și impozitelor, președintele liberal a precizat că „în acest an nu este luată în calcul o astfel de măsură”.

„Din discuţiile avute cu ministrul Finanţelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare şi pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde”, a mai spus ieri Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI          -          Măsuri fiscale. Ciolacu: De acum încolo, așa ceva nu mai poate intra în Guvern

La începutul lunii iunie, Partidul Național Liberal a respins creșterea taxei pe valoare adăugate (TVA), de la 19% la 21%. Nicolae Ciucă a declarat la acea vreme.

„Creșterea TVA ar însemna alimentarea inflației, deci creșterea tuturor prețurilor. Puterea de cumpărare a oamenilor ar fi avut de suferit. PNL n-a fost și nu este de acord cu așa ceva”, declara atunci Nicolae Ciucă.

În România, TVA-ul standard este de 19%. Totuși, există și rate reduse pentru anumite bunuri și servicii. De exemplu, pentru unele produse alimentare, servicii de restaurant și cazare, TVA-ul poate fi de 9%, iar pentru livrarea de anumite cărți și publicații, TVA-ul poate fi de 5%.

Guvernul va aproba, în şedinţa de astăzi, un proiect de hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, va fi aprobat, prin altă hotărâre, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării, semnat la Ankara, la 21 mai 2024.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel