Ponta: Să nu fim băgați în aceeași oală cu Ungaria lui Orban
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
victor si viktor dece
victor si viktor dece

Premierul Victor Ponta a declarat pentru Adevărul că este de acord cu un nou mecanism de supraveghere a statului de drept propus de patru state ale UE. Prim-ministrul obiectează însă când se crede că acest mecanism vizează România, când de fapt face referire la Ungaria, unde șeful Executivului, Viktor Orban, este acuzat de nerespectarea statului de drept.

”Mi-am manifestat susţinerea pentru că am înţeles scrisoarea celor patru, şi sper să nu se supere nimeni pe plan internaţional, ca referindu-se în special la vecinii noştrii din Ungaria. În România a fost aşa un entuziasm „uite se întâmplă acelaşi lucru“. Eu nu cred că s-a referit la România. Dar, cred, că dacă nu suntem atenţi se va merge pe un principiu politic: unul de la noi şi unul de la ei. Adică dacă e domnul Orban de la populari, hai să fie cineva din România, de la socialişti.
Cred că este incorect faţă de România. Pentru că în România nu s-a modificat nicio virgulă din Constituţie, în timp ce în Ungaria se tot schimbă Constituţia. În România există libertatea presei şi nimeni n-a modificat nimic legislativ şi nu va modifica, pentru că în România Banca Naţională chiar este independent şi respectată”, explică Victor Ponta.
Ponta nu acceptă comparațiile dintre România și Ungaria
Premierul consideră nefondate paralele făcute între România și Ungaria, subliniind că nu dorește ”să fim băgați în aceeași oală” cu ea.
”Nu seamănă în niciun fel situaţia din Ungaria cu cea din România. Nu vreau să fim băgaţi în aceeaşi oală. Nu mă uit peste gard, nu arăt cu degetul pe nimeni, dar vreau ca un mecanism clar, care poate fi gândit astăzi pentru Ungaria, dar mâine să spună cineva “hai să mai fie cineva băgat în oala aia”. Sper că se va materializa acest demers. Nu sunt foarte optimist, pentru că mi-e greu să văd un consens la nivel European pe ce înseamnă aceste standarde. Dar, dacă se realizează este în avantajul României. Fac toate eforturile şi îmi asum public acest mecanism pentru a nu mai lăsa deschisă calea niciunei paralele între România şi Ungaria.
Unul dintre colegii dumneavoastră de la Adevărul remarca că nimic nu mă enerva mai mult decât comparaţia cu Viktor Orban. Pe bună dreptate, pentru că ce se întâmplă în România nu se compară deloc cu ce se întâmplă în Ungaria. Nu accept această lipire”, a mai spus Victor Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel