Felinarul zânelor, o plantă cu aspect misterios, a reapărut după 30 de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ pexels
imagine cu rol ilustrativ pexels
O plantă cu aspect misterios, cunoscută și ca ”felinarul zânelor”, a reapărut după 30 de ani. 

Cercetătorii de la Universitatea Kone au găsit exemplare de ”Thismia kobensis”, o plantă cunoscută în mod obişnuit sub numele de "felinarul zânelor" despre care se credea că a dispărut de 30 de ani. Redescoperirea sa surprinzătoare în Japonia a scos la lumină aspecte ascunse ale acestei plante care i-a nedumerit şi fascinat pe botanici de secole. Frunzele verzi şi fotosinteza au fost cândva considerate caracteristici fundamentale ale plantelor, dar unele au abandonat acest proces şi îşi obţin nutrienţii de la alte organisme. Una dintre acestea este genul Thismia, cunoscut în mod obişnuit ca "felinarul zânelor", care se caracterizează prin aspectul său neobişnuit, evazivitatea şi lipsa fotosintezei.

"Felinarele zânelor" sunt rare şi cresc doar în anumite locuri. Trăiesc sub pământ, iar florile lor colorate se ridică deasupra solului, ceea ce uneori le poate face să semene cu ciupercile. Au fost găsite aproximativ 90 de specii de Thismia, dar multe sunt cunoscute doar de la locul descoperirii lor originale, iar unele sunt probabil dispărute. Una dintre aceste specii, "Thismia kobensis", a fost descoperită iniţial în oraşul Kobe (Japonia) în 1992. Din păcate, un complex industrial i-a distrus habitatul şi a fost considerat dispărută. După mai bine de 30 de ani, profesorul Kenji Suetsugu şi colegii săi raportează acum în jurnalul "Phytotaxa" redescoperirea sa în oraşul Sanda, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanţă, conform Rador. Această descoperire neaşteptată şi cercetările ulterioare au aruncat o nouă lumină asupra acestui gen remarcabil şi a istoriei sale evolutive. Cercetătorii au furnizat o descriere actualizată a "kobensis" pentru a completa descrierea originală pe baza unui specimen de muzeu incomplet. Examinarea lor detaliată a evidenţiat diferenţele dintre "Thismia kobensis" şi specia similară "Thismia huangii", relatează Universitatea Kobe.

Specia redescoperită se remarcă prin inelul său scurt şi larg, precum şi prin numeroşii peri scurţi de pe stigmat. Pe baza analizei diferitelor caracteristici, cercetătorii au stabilit că Thismia kobensis este o specie distinctă, cu caracteristici şi istorie evolutivă unice.

Locaţia recent descoperită a Thismia kobensis o face cea mai nordică cunoscută specie de felinare din Asia. Această descoperire poate oferi noi informaţii despre afinitatea sistematică şi biogeografia misterioasei "Thismia americana", despre care se credea iniţial că ar fi înrudită cu unele specii din Australia şi Noua Zeelandă. 

Prezența genului Thismia în America de Nord rămâne un mister

Thismia americana, descoperită cu peste 100 de ani în urmă, este singura specie nord-americană de lanternă a zânelor şi a fost observată de câţiva ani într-o prerie de lângă Chicago, dar acum este considerată dispărută. Prezenţa genului Thismia, în principal tropical, în America de Nord temperată rămâne un mister, mai ales că specia considerată cea mai apropiată rudă a ei, Thismia rodwayi, apare în Australia şi Noua Zeelandă. Acest model ciudat de distribuţie continuă să-i deruteze pe botanici. Totuşi, investigaţiile morfologice detaliate au sugerat că "Thismia kobensis" este într-adevăr cea mai apropiată rudă a "Thismia americana". Astfel, asemănarea în morfologia florală externă dintre "Thismia americana" şi speciile din Australia şi Noua Zeelandă poate să fi evoluat independent, pe baza preferinţelor polenizatorilor. Acest lucru sugerează că "Thismia americana" ar putea să nu fie înrudită cu specia din Australia-Noua Zeelandă. În schimb, similitudinea izbitoare în morfologia florală internă, cum ar fi lipsa glandelor nectarului la ambele specii, sugerează o relaţie mai strânsă între "Thismia americana" şi "Thismia kobensis".

Speciile de plante din Asia de Est şi America de Nord care au relaţii strânse şi distribuţii disjuncte în aceste regiuni nu sunt rare şi pot fi adesea atribuite migraţiei peste podul terestru Beringian. Prin urmare, distribuţia disjunctă a "Thismia americana" se poate datora migraţiei prin Beringia.

În general, redescoperirea "Thismia kobensis" după trei decenii a avansat semnificativ înţelegerea noastră despre "felinarele zânelor". Fiind cea mai nordică specie de "felinare" din Asia găsită până în prezent, oferă, de asemenea, informaţii cruciale despre biogeografia şi istoria evolutivă a "felinarelor" per ansamblu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel