Bioinformatica: Calculatoarele viitorului ar putea fi realizate cu celule ale creierului uman
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Inteligența artificială este deja veche: studiile asupra creierului intră într-o nouă eră în care organoizii vor fi hardware-ul computerelor vii.

Oricât de impresionante sunt progresele inteligenței artificiale - în era ChatGPT - capacitățile creierului uman rămân de neegalat pe multe fronturi. Până la punctul în care un grup de oameni de știință de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) s-a întrebat: dacă, în loc să încercăm să facem ca inteligența artificială să semene cu inteligența umană, am făcut opusul, adică am transformat organoizii creierului uman în cărămizile de bază pentru computere viitorului?

Această viziune SF, deja redenumită Inteligența organoidă (OI) este ilustrată într-un articol publicat în Frontiers in Science.

Neuroni în loc de cipuri

Organoizii creierului uman sunt culturi tridimensionale de celule neuronale obținute în laborator din celule stem pluripotente. Ideea autorilor studiului condus de Thomas Hartung este de a putea într-o zi să transforme aceste grupuri de celule în hardware-ul biocalculatoarelor cu capacități de calcul și raționament din ce în ce mai apropiate de cele ale creierului real.

Potrovit Focus, aceste computere biologice ar putea într-o zi să concureze cu supercalculatoarele și chiar să le bată în unele domenii. Dacă este adevărat că AI procesează datele și numerele mult mai repede decât oamenii, creierul nostru este totuși net superior în luarea unor decizii complexe și bazate pe logic; învață cu mult mai puțin efort și folosește mai puțină energie.

”Creierul are, de asemenea, o capacitate incredibilă de a stoca informații, estimată la 2500 de terabytes”, explică Hartung. ”Atingem limitele fizice ale computerelor cu siliciu”, a mai adăugat acesta.

Definirea unui proiect ambițios ar fi o subestimare. Poate dura zeci de ani până să ajungem la o putere de calcul și o eficiență comparabilă cu cea a oricărui alt tip de computer sau până să ajungem la o inteligență comparabilă cu cea a creierului unui șoarece. Dar, prin îmbunătățirea producției de organoizi și antrenarea lor cu inteligență artificială, în viitor biocalculatoarele ar putea oferi avantaje indubitabile în ceea ce privește viteza, puterea de calcul și capacitatea de stocare a datelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel