Urmărește emisiunea live
Săptămâna Mondială a Francofoniei, la Politehnică. Rectorul Costoiu: Evenimentul este unic deoarece permite să reunim colaboratori din întreaga lume
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Mihnea Costoiu, rector la Politehnica din București, este invitat la emisiunea „Ce se întâmplă", moderată de Răzvan Dumitrescu.
Mihnea Costoiu, rector la Politehnica din București, este invitat la emisiunea „Ce se întâmplă", moderată de Răzvan Dumitrescu.
Mihnea Costoiu, Rectorul Universității POLITEHNICA din București, a luat cuvântul la prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Această amplă manifestare va fi marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), ocazie cu care vor fi aniversați cei 60 de ani de existență a celei mai importante rețele universitare din lume.

”Este o mare onoare pentru mine, pentru UPB și pentru România să am plăcerea de a organiza Adunarea Generală a AUF, aici, la București, în universitatea noastră - cea mai veche universitate tehnică, cea mai mare și mai prestigioasă din România și una dintre cel mai reprezentativ al acestei părți a lumii.

Aș dori să mulțumesc Agenției Universitare a Francofoniei pentru că a ales Universitatea POLITEHNICA din București pentru a organiza primul astfel de eveniment într-o universitate și prima Adunare Generală a AUF din România. Repet, este o mare onoare să avem ocazia să transmitem mesajul nostru către marea familie a francofoniei din întreaga lume, către peste 1.000 de universități”, a spus Mihnea Costoiu.

”Trecem acum printr-un moment complicat, suntem încă în mijlocul pandemiei și acesta este un subiect fierbinte în întreaga lume. Această pandemie ne-a permis să învățăm lecții despre rolul universităților în general. Perioada prin care trecem ne-a amintit că nu suntem doar instituții care oferă cursuri și alte servicii educaționale, ci că suntem comunități de experți care pot avea un impact extraordinar, pozitiv, asupra societății și care reprezintă nuclee de reziliență, în perioade de provocări cu care se confruntă societatea.

În timpul pandemiei, universitățile au oferit un element de stabilitate. Au comunicat informații care erau verificate și importante, împiedicând astfel știrile false. Universitățile au propus diferite soluții sociale sau tehnologice pentru a contracara efectele virusului.

În cele din urmă, comunitățile universitare au contribuit la definirea unor politici inteligente și eficiente pentru a contracara provocarea pandemiei. Prin urmare, ne-am amintit împreună că universitățile au un rol mai mare în societate și că acest rol poate fi atins mai ales exact atunci când ne asumăm acest rol și când colaborăm, în special la nivel internațional. Și tocmai aici excelează Agence des Universités Francophones.

Cu peste 1000 de universități membre răspândite în întreaga lume, inițiative educaționale și științifice, o adevărată tradiție de consolidare a unei identități culturale globale, AUF are un potențial enorm de a deveni o forță reală în ceea ce privește colaborarea interuniversitară și partajarea resurselor de cercetare”, a zis Mihnea Costoiu.

”Formatul hibrid în care se desfășoară Adunarea Generală AUF și activitățile întregii săptămâni ne permite să reunim colaboratori din întreaga lume, dincolo de granițe, dincolo de continente, și atât. Ceea ce face acest eveniment unic. Acest eveniment ne arată că putem realiza mult mai mult împreună decât putem face separat, iar această platformă de dezbatere ne oferă posibilitatea de a atinge acest obiectiv.”, a mai zis Rectorul Universității POLITEHNICA din București.

”În cele din urmă, aș dori să le mulțumesc colegilor mei Sorin Câmpeanu și Slim Khalbous pentru că au avut ideea excepțională de a organiza nu doar o simplă adunare generală, ci și o săptămână dedicată francofoniei globale. De asemenea, aș dori să le mulțumesc pentru angajamentul lor de a moderniza francofonia universitară”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Proces activ de modernizare a francofoniei

”România și universitățile sale contribuie activ la procesul de modernizare a francofoniei. România a decis în urmă cu mulți ani să sprijine tinerii cercetători francofoni prin burse prin programul „Eugen Ionescu”. 

1744 / 5000Translation resultsÎn ultimii ani, Universitatea POLITEHNICA din București a desfășurat mai multe acțiuni împreună sau sub cupola AUF și sunt bucuros să pot anunța astăzi că Universitatea POLITEHNICA din București lansează programul de burse de doctorat „Petrache Poenaru” destinat să sprijine tineri cercetători din familia Francofoniei.

Petrache Poenaru unul dintre rectorii UPB, creatorul primului stilou, aici la POLITEHNICA din București și brevetat la Paris.

Astfel, Univ. POLITEHNICA din București lansează astăzi o nouă stea în viitoarea constelație de burse românești dedicate francofoniei, o constelație care are în centrul său programul guvernamental „Eugen Ionescu”.

La deschiderea acestei Adunări Generale, Universitatea POLITEHNICA din București este onorată să anunțe că a decis să realizeze a doua „CASĂ A FRANCOFONIEI” din lume, la București, în campusul universitar.

LA MAISON DE LA FRANCOPHONIE de POLITEHNICA din București, va fi locul în care vorbitori de franceză din întreaga lume se pot întâlni, pentru a disemina cultura științifică francofonă și pentru a dezvolta mobilitatea studenților francofoni în Europa Centrală.

Și astăzi, în timp ce sărbătorim Ziua Păcii, la inițiativa ONU, LA MAISON DE FRANCOPHONIE din București, într-o universitate, va demonstra încă o dată că educația și universitățile sunt contribuabili esențiali la construirea unei lumi incluzive, a păcii și a dialogului pașnic între civilizații. Acesta este un proiect important prin care Universitatea POLITEHNICA din București și România își exprimă angajamentul ferm de a continua, la un alt nivel, dezvoltarea francofoniei mondiale”, a mai zis Mihnea Costoiu.

În cadrul Săptămânii mondiale a Francofoniei Științifice vor avea loc mai multe evenimente, astfel:

Cea de-a 18-a Adunare Generală cvadrienală a AUF, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în cadrul căreia va fi prezentată noua strategie pentru perioada 2021-2025, precum și alegerea noului președinte AUF și a membrilor Consiliului de Administrație;

Prima Conferință dedicată Francofoniei Științifice, care va avea loc în perioada 22 - 23 septembrie, cu participarea partenerilor din mediul academic, științific, economic și instituțional, precum și cu prezența experților și rețelelor francofone de pe toate continentele. Rețeaua AUF, cu peste 1000 de membri din aproximativ 120 de țări, va fi, totodată, puternic mobilizată în cadrul a 10 ateliere tematice;

Prezentarea primei Carte albe a Francofoniei științifice, rezultată din consultarea mondială realizată de către AUF pe parcursul anului 2020;

Conferința miniștrilor francofoni ai învățământului superior și cercetării, din 22 septembrie, în cadrul căreia va fi adoptat un „Manifest al diplomației științifice francofone”, în vederea consolidării legăturii dintre politică și știință, precum și pentru cooperarea universitară în spațiul francofon;

Sărbătorirea celei de-a 60-a aniversare a AUF, inclusiv acordarea Premiului El Fassi și derularea Concursului Internațional de Antreprenoriat Studențesc «60 de secunde pentru a convinge», eveniment ce se va bucura de concertul corurilor universitare.

Deschiderea oficială a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice va avea loc marți, 21 septembrie, începând cu ora 14:00, în Aula Universității POLITEHNICA din București.

 Cooperarea MAE cu Agenția Universitară a Francofoniei

La București se află sediul direcției regionale a Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală (AUF-ECO), coordonată de către domnul Mohamed Ketata (Franța), directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală. Direcția regională colaborează îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe, alte instituții publice românești şi numeroși reprezentanți ai societății civile, în derularea unor proiecte francofone de interes național şi regional.

Principalele repere cronologice:

1994 – Se deschide, la București, Biroul regional al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO)

2007 – MAE și AUF încheie un acord de cooperare în realizarea programului de burse de cercetare doctorală și post-doctorală Eugen Ionescu; acordul este prelungit în fiecare an;

Începând cu 1994, în fiecare an au loc vizite în România ale Rectorului sau Președintelui AUF;

2017 – alegerea domnului Sorin Cîmpeanu în funcția de Președinte al AUF, pentru un mandat de 4 ani;

Programul “Eugen Ionescu” de burse doctorale şi post-doctorale de cercetare, finanțat de MAE

Acordarea burselor respectă un dublu criteriu: calitatea științifică  și oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine a candidatului, precum și progresul cercetării în universitățile românești.

Programul de burse « Eugen Ionescu » a înregistrat încă de la început un mare succes din punct de vedere al numărului de candidați, al calității acestora și al eficienței cooperărilor în domeniul cercetării rezultate din program. Administrarea efectivă a burselor este coordonată de MAE și realizată de către Agenția Universitară a Francofoniei, prin direcția regională a AUF pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO), a cărei experiență în astfel de programe este recunoscută pe plan internațional.

Programul se derulează continuu din 2007, România fiind singurul stat membru OIF care oferă un astfel de program de burse. Prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE) România a oferit, până în prezent, burse unui număr de peste 900 de cercetători doctoranzi și cercetători post-doctoranzi din 39 de țări, majoritatea africane: Albania, Algeria, Armenia, Benin, Belgia, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, R. Congo, Egipt, Elveția, Franța, Gabon, Georgia, Grecia, Guineea, Letonia, Liban, Madagascar, Macedonia de Nord, Mali, Maroc, Mauritania, Republica Moldova, Polonia, Ruanda, Senegal, Serbia, Slovacia, Togo, Tunisia, Ungaria, Ucraina, Vietnam. 34 de centre universitare și institute de cercetare din România sunt angrenate în acest program. Administrarea burselor se realizează de către MAE, cu ajutorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF-ECO, cu sediul la București).

Învățământul universitar în limba franceză în România:

Francofonia universitară din România este deosebit de dinamică, în cadrul unei rețele de 39 de universități și institute de cercetare membre ale AUF - 23 de universități publice și 16 universități private ce oferă pregătire în limba franceză, cu un total de 60 de programe de licență în limba franceză și 59 programe de master în limba franceză.

La nivel universitar, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de domenii francofone (cu excepția Franței, desigur) - 109 în întreaga țară în toate domeniile - științifice, tehnice, juridice etc. Peste 300 de parteneriate interinstituționale reunesc instituții de învățământ superior din România și din alte țări francofone din lume, încheiate pe baza principiului autonomiei universitare. (sursa: https://www.mae.ro/node/24848)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel