PNL cere Guvernului renunţarea la 'Comitetul lui Dragnea' . Proiect de lege controversat
PNL cere Guvernului să renunţe la proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung 'România 2040', prin care, potrivit liberalilor, îşi propune 'să reglementeze cine stabileşte viitorul României' în următorii 22 de ani.
'Somăm Guvernul să renunţe la acest proiect de lege a cărui singură raţiune este aceea de a încerca să falsifice şi să deturneze în scop propagandistic o temă importantă pentru destinul României. Este revoltător ca un astfel de subiect să fie transformat într-un vehicul electoral pentru Liviu Dragnea', se arată într-un comunicat al PNL transmis duminică Agerpres.
Potrivit PNL, proiectul de lege trădează modul de a gândi al unor oameni 'care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei'.
'Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili 'Comitetul lui Dragnea' devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior. Este inadmisibil ca, după numai aproape un an şi jumătate de guvernare catastrofală, în care au fost deturnate toate echilibrele economice ale României, PSD condus de Liviu Dragnea să forţeze perpetuarea unui climat toxic pentru interesele cetăţenilor acestei ţări în următoarele două decenii', apreciază PNL. În opinia liberalilor, guvernul ar trebui întâi să facă dovada că poate să rezolve problemele urgente cu care se confruntă România.
'Nimic nu a oprit cele trei guverne patronate de Liviu Dragnea, de la alegeri până în prezent, să-şi demonstreze performanţa în gestionarea economiei, a infrastructurii, a stabilităţii sociale, a reformelor fiscale şi salariale. Zi de zi am constatat cu toţii că aproape toate demersurile actualei guvernări s-au soldat cu un eşec, generând efecte tot mai nocive. Înainte de a-şi propune să definească strategia acestei ţări până în 2040, actuala guvernare trebuia să facă dovada, prin fapte, că este în stare să rezolve problemele curente, urgente, cu care se confruntă România. Însă, a demonstrat contrariul', se mai arată în comunicatul PNL.
Strategia 'România 2040'
Prin proiectul de lege, postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, se instituie obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, denumită Strategia 'România 2040', precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional. În sensul legii, prin Strategia 'România 2040' se înţeleg obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate.
Strategia 'România 2040' se va elabora, prin consens naţional, sub directa responsabilitate a Parlamentului, care va asigura conducerea şi coordonarea întregului proces şi va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate, prevede textul. Pentru elaborarea strategiei se înfiinţează Comisia 'România 2040', organism consultativ, fără personalitate juridică, având ca atribuţii principale: pregătirea proiectului de strategie, fundamentarea acesteia, realizarea de scenarii de dezvoltare şi armonizarea şi integrarea contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale. Comisia 'România 2040' urmează să fie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor.
[citeste si]
Comisia 'România 2040' este alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului, Preşedinţiei, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, ai Academiei Române, Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar, desemnaţi de conducerea Comisiei 'România 2040', la propunerea Consiliului de Programare Economică, mai prevede proiectul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News