Data publicării:
Ce au făcut primarii USR în mandatele lor. Exemplele care spun totul despre edilii pe care i-ați ales
În Timișoara, Brașov, Bacău și alte locuri din țară, primarii USR au venit în sprijinul antreprenorilor, oferindu-le spații moderne și șanse de creștere și finanțare.
În Timișoara, Brașov, Bacău și alte locuri din țară, primarii USR au venit în sprijinul antreprenorilor, oferindu-le spații moderne și șanse de creștere și finanțare.
Primarul Lucian Stanciu Viziteu din Bacău a început încă de la preluarea mandatului o campanie de promovare a afacerilor locale intitulată "Made in Bacău". În Timișoara, Dominic Fritz a fost preocupat să facă aceleași reguli pentru toți antreprenorii și să sancționeze șmecherii care au ocupat ani de zile ilegal spațiul public și se credeau mai presus de lege cu terasele sau barurile lor. Primarul USR Radu Mihaiu s-a oferit să ajute oamenii care aveau magazine în spațiile de la metrou din Sectorul 2 să își relocheze afacerile și să nu fie grav afectați de demolarea magazinelor.
Sunt doar câteva exemple de acțiuni pe care un primar le poate face pentru a ajuta antreprenorii și pentru a contribui la dezvoltarea economiei locale.
Primarul care a început programul "Made in Bacău"
În ultimii ani, Bacăul a devenit un loc în care antreprenorii locali își pot aduce visurile la viață și pot contribui activ la creșterea economică și bunăstarea comunității. Florin Lazăr este un tânăr băcăuan, care după mai mulți ani în străinătate, s-a întors în oraș și a deschis trei restaurante. Primarul Lucian Stanciu Viziteu a fost în restaurant și l-a ajutat pe tânăr să își promoveze afacerea. Este una dintre vizitele făcute de primar în cadrul programului "Made in Bacău", dedicat promovării și sprijinirii afacerilor locale. În fiecare weekend, Lucian Viziteu a vizitat câte o afacere locală și a făcut postări publice de promovare.
Apoi, primarul Lucian Viziteu a transformat un cinematograf abandonat într-o clădire modernă: Hub Orizont. Clădirea a devenit, în ultimii doi ani, un hub de incubare a afacerilor. Spații de birouri, săli de conferință, o sală de cinema și curând și un spațiu de socializare – toate și-au făcut loc în clădirea modernizată de la zero. Astfel oraşul oferă o șansă antreprenorilor băcăuani de a învăța cum să își creeze și să își dezvolte propriile business-uri.
Primarul care construiește noul centru vechi al Bucureștiului
La fel ca în Bacău, primarul USR al Sectorului 2 a început o campanie de promovare a restaurantelor din zonă. Radu Mihaiu vizitează în fiecare lună un restaurant și îl promovează pe internet. De altfel, primăria Sectorului 2 a organizat pentru prima dată un festival culinar în Piața Obor care a atras sute de gurmanzi din oraș.
Mai mult, primarul USR a anunțat două proiecte inovatoare care să ajute afacerile locale să prospere - noul Centru Vechi și reînnoirea Pieței Obor. Antreprenorii vor găsi în aceste zone nu doar spații comerciale, ci și un cadru logistic favorabil, care să le faciliteze dezvoltarea și creșterea afacerilor - parcări proiectate în funcție de necesități, acces facil în zonă. În plus, digitalizarea serviciilor primăriei de sector face ca multe dintre documentele necesare, avize, aprobări să fie extrem de ușor de obținut.
Noul centru vechi înseamnă reamenajarea totală a 20 de străzi din zona Plantelor-Mântuleasa-Sf. Ștefan. Nu este doar un simplu proiect de regenerare urbană, ci o viziune amplă pentru transformarea zonei într-un spațiu emblematic, unde se vor dezvolta restaurante, cafenele, afaceri locale, muzee, galerii de artă dar și festivaluri stradale.
Primarul Radu Mihaiu este un partener real al mediului de afaceri din Sectorul 2. A înțeles din start nevoile antreprenorilor și a pus accent pe crearea unui cadru favorabil dezvoltării mediului de business în sectorul său. De exemplu, cel mai mare lanț de cafenele de specialitate din capitală, Bolier, a pornit de la un spațiu de doar 16 metri pătrați, situat la un capăt de stradă în Piața Muncii, și a evoluat într-un loc unde comunitatea se adună.
„Este pentru prima dată când autoritățile locale au venit cu adevărat în sprijinul antreprenorului și al comunității create, au susținut un business mic să crească, au avut grijă ca oamenii ce ocupau o stradă, bucurându-se de familii și prieteni, să nu fie în pericol, să își lase copiii să joace șotronul și să calce iarba, au transformat un capăt de stradă în zonă pietonală de promenadă, lucru care a transformat strada într-un mini cartier... la Piața Muncii,” povesteşte Răzvan, unul dintre proprietarii rețelei de cafenele Boiler.
Primarul care pregătește tinerii pentru piața muncii
La Timişoara, Dominic Fritz transformă zona Pieţei Traian într-un al doilea centru vibrant și dinamic. Cu patru piețe și 12 străzi incluse în proiectul de renovare, zona Traian a devenit un hub urban plin de oportunități pentru antreprenori și investitori. Oportunitățile sunt nelimitate, iar potențialul de creștere este imens în acest nou centru.
Mai mult, primarul USR a impus aceleași reguli pentru toți proprietarii de restaurante sau baruri, fără ca unii să fie mai presus de lege și să ocupe ilegal spațiul public.
În plus, Primăria Timișoara a inițiat un proiect ambițios – campusul dual, care va forma specialiști în domenii precum mecatronică și inginerie, beneficiind de finanțare europeană prin PNRR de aproape 21 de milioane de euro. Acest campus, realizat în colaborare cu trei universități majore și numeroase companii private, este o piatră de temelie în strategia de dezvoltare a orașului, pregătind tinerii pentru piața muncii și întărind legătura dintre educație și necesitățile industriei locale. Aceste eforturi reflectă o viziune clară pentru viitor, una care îmbină inovația, sustenabilitatea și cooperarea strategică pentru a asigura un climat economic dinamic și competitiv.
Antreprenorii au nevoie de susținere ca să crească. Cresc ei, cresc și comunitățile în care și-au deschis afacerile, se îmbunătățește calitatea vieții localnicilor. Pentru asta este, însă, nevoie de primari are să susțină mediul antreprenorial, şi să gândească proiecte de infrastructură care să unească oameni și comunități. Eforturile făcute de primarii USR au transformat orașele în destinații atractive pentru dezvoltarea afacerilor, atrăgând atenția investitorilor și inovatorilor.
(A)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News