Data publicării:

PROTESTE: Medicilor le este ÎNGRĂDIT dreptul la muncă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
medici
medici

Medicii rezidenți ies în stradă. Motivul? Lipsa de acțiune a Ministerului Sănătății care este obligat de lege să elibereze Ordinele de Confirmare în specialitate pentru a putea obține Certificatele de Liberă Practică.

Alegeri prezidentiale 2024

VEZI ȘI: Hotărâre ȘOC. Ce se va întâmpla cu medicii renumiți din România

"Ne manifestăm protestul nostru cu privire la întârzierea semnӑrii Ordinelor de Confirmare în Specialitate pentru medicii rezidenţi care au finalizat stagiul de pregatire în rezidenţiat şi au susţinut şi promovat examenul de specialitate din sesiunea din 25 martie 2014, sesiune organizată de Ministerul Sănătății.

Menţionăm faptul cӑ prin aceasta întârziere, medicilor deveniți specialişti le este îngrӑdit dreptul la muncă. Aceasta datorită faptului că art. 36, alin. 1 din "Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului", medicii rezidenţi, începând cu promoţia 2005, nu mai au drept de liberӑ practicӑ, doar odată cu promovarea ca medici specialişti şi confirmarea acestei promovări. Dreptul de a primi Atestarea de medic specialist o primesc de la Colegiul Medicilor din România, dar numai pe baza Ordinului de Confirmare a Ministrului.

Dat fiind faptul că marți, 10 Iunie 2014, se încheie contractările cabinetelor şi spitalelor cu casele de asigurări, nici un furnizor de servicii nu poate angaja medici tineri specialişti, pentru că aeştia nu au actele de confirmare de la MS. Astfel, Ministerul Sănătății, cel care era obligat să elibereze de peste 2 luni aceste acte de confirmare, blochează potențiala angajare a peste 700 de medici, pe care îi priovează de dreptul la muncă!

În aceste condiţii, medici specialişti proaspăt deveniți astfel din medici rezidenți nu îşi pot exercita profesia de medic, fiind obligaţi sӑ se descurce farӑ nici o sursӑ de venit.

Acest fapt ni se pare inacceptabil în condiţiile în care acei oameni au absolvit o facultate cu duratӑ de studiu de 6 ani şi au finalizat un stagiu de pregatire de rezidenţiat cu o duratӑ cuprinsӑ intre 3 si 7 ani, în funcţie de specialitatea fiecăruia. Iată un motiv birocratic prin care Strategia MS de prevenire a plecării medicilor tineri din România este grav compromisă", se arată în comunicatul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel