Un tânăr de 19 ani, cu permis de doar 4 zile, s-a răsturnat cu maşina. Pasagera a murit, dar declaraţiile şoferului l-au surprins pe Titi Aur
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Un tânăr în vârstă de 19 ani s-a răsturnat cu maşina într-o curbă la stânga pe DN59A. În urma accidentului, o tânără de 17 ani, pasageră în maşină, a murit. 

Tânărul avea permis de doar 4 zile, iar maşina îi fusese făcută cadou de către părinţii săi. Am discutat acest accident la DC Conducem, iar Titi Aur a transmis că declaraţiile făcute de acest tânăr şofer l-au şocat. 

"Este un caz clasic. Asistăm foarte des la astfel de accidente. Am văzut declaraţiile acestui tânăr, şi absolut totul mă duce direct la faptul că vinovată este societatea, sistemul de pregătire. Sunt sigur că de data asta e sută la sută aşa. Am auzit o declaraţie cum că ar fi încurcat frâna cu acceleraţie. Nu ştiu dacă e aşa, dar e foarte posibil, pentru că în timpul şcolii de şoferi nu te învaţă nimeni cum să ţii piciorul deasupra pedalelor. Adică faptul că trebuie să fii cu câlcâiul în dreptul pedalei de frână. Pentru că dacă îl ţii în dreptul pedalei de acceleraţie, când eşti într-o situaţie limită, e probabilitate mare să le încurci. 

Am auzit o declaraţie a tânărului care m-a impresionat, în sensul că spunea atât de degajat, de nonşalant, că, în afară de faptul că a venit unul din faţă care l-a orbit cu farurile, purta centura de siguranţă, dar tânăra din dreapta nu purta pentru că i-ar fi spus că nu suportă centura. Ceea ce înseamnă din nou că sistemul de educaţie e vinovat. 

Dacă tânăra respectivă ar fi trecut prin nişte cursuri de conştientizare în perioada 15-18 ani, astfel încât tinerii să înţeleagă prin ce pot să treacă atunci când sunt într-o maşină sau pe stradă. Dacă ar fi văzut astfel de cazuri, comentate, discutate, probabilitatea să spună că nu suportă centura de siguranţă ar fi fost mai mică. 

O altă declaraţie a tânărului şofer, care a omorât pe cineva până la urmă, a fost că a spus foarte nonşalant că nu avea viteză mare. Ci că avea în jur de 115-120 km/h. Eu cred că avea mai mult. Dar a spus atât de degajat că avea 115-120 km/h un puşti care conduce de 4 zile, aflat pe un Drum Naţional, unde limita e de 90 km/h... Pentru el nu însemna viteză mare. Din nou, sistemul de pregătire nu a reuşit să îi transmită cât de periculos este să ai 5 km în plus faţă de viteza legală. 

Mai mult, el ca începător trebuia să meargă cu 10 km/h mai puţin decât viteza legală. Iar pentru că era un viraj, trebuia să meargă şi mai încet. Dar când părinţii îţi cumpără maşină puternică, tu ai 19 ani, adică instinct de conservare mic, experienţă foarte puţină şi prietena în dreapta, pericolul e maxim. Tocmai asta ar trebui transmis. Societatea trebuie să găsească variante, şi există, să transmită", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel