Coreea de Sud, investiții masive în Portul Constanța. Ambasadorul Rim Kap-soo: Va fi mult mai ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Portul Constanța Foto: Crișan Andreescu
Portul Constanța Foto: Crișan Andreescu
Excelența sa, Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, a fost invitat la interviurile DC News unde a vorbit despre perspectivele pe care le are relația româno-coreeană și beneficiile economice pe care România le poate cunoaște datorită parteneriatului strategic.

Într-un interviu pentru DC News, Rim Kap-soo a dezvăluit detalii importante despre vizita istorică a prim-ministrului coreean în România din luna mai a anului trecut. Aceasta a marcat prima vizită a unui prim-ministru coreean în România după 27 de ani, și a culminat cu semnarea unui memorandum de înțelegere pentru extinderea și modernizarea Portului Constanța.

"Portul Constanța este principala poartă de intrare pe continentul european"

Rim Kap-soo: ”Vorbim despre modernizarea și extinderea portului Constanța și a zonelor din apropiere. Cred că începând de la acest lucru, o mulțime de companii coreene vor participa la îmbunătățirea drumurilor, căilor ferate etc.

Portul Constanța este foarte important și pentru companiile coreene, pentru că este principala poartă de intrare pe continentul european. Astfel, navele coreene vor ajunge în Portul Constanța de la Marea Neagră și de acolo se vor conecta la alte țări din Europa de Vest. Este o poartă de acces foarte importantă. Așa că sperăm cu adevărat să folosim la maximum aceste puncte strategice ale Portului Constanța pentru a face legătura între Asia și continentul european.

Atunci când România va adera deplin la spațiul Schengen, pentru călătorii rutiere și terestre, va fi mult mai ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor să folosim Portul Constanța.”

"Punem bani în România pentru a construi fabrici"

Întrebat dacă Coreea vizează și alte proiecte de infrastructură, Rim Kap-soo a răspuns: 

Rim Kap-soo: ”Una dintre companiile noastre de apărare, Hyundai Rotem, produce tancuri K2. Nu produce doar tancuri K2, ci și trenuri, căi ferate. Astfel, pentru a moderniza infrastructura, în special cea rutieră și feroviară, Hyundai Rotem poate fi un bun partener. Va dura ceva timp, dar cred că Hyundai Rotem și celelalte companii coreene vor fi un partener foarte bun pentru a îmbunătăți căile ferate române.”

Deși relațiile politice bilaterale dintre Coreea de Sud și România sunt la un nivel excelent, dimensiunea economică a investițiilor este considerată sub așteptări. Rim Kap-soo și echipa sa lucrează intens pentru a reduce acest decalaj și pentru a crește volumul investițiilor economice și comerciale la nivelul parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Rim Kap-soo: ”Acum vrem să reducem decalajul dintre dimensiunea politică și cea economică și să creștem volumul investițiilor economice și comerciale până la nivelul parteneriatului nostru strategic real.

Aceasta a fost prioritatea mea numărul unu. Și eu și personalul meu am lucrat pentru a îmbunătăți proiectele noastre de cooperare economică în conformitate cu parteneriatul nostru strategic. Și pot vedea unele rezultate. Anul acesta trei companii coreene și-au deschis birouri aici, la București. 

Nu avem doar proiectele de apărare în curs de desfășurare, ci investim și în localizare. Facem transfer de tehnologie, împărtășim know-how-ul, deci punem bani în România pentru a construi fabrici. Asta noi numim localizare, pentru că proiectele din domeniul apărării vor fi ajutate de investițiile de aici.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel