Un român stabilit în Germania și soția sa, cel mai vârstinic cuplu din țară. Sunt împreună de opt decenii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @artur4997-1
FOTO: Freepik @artur4997-1
Care este secretul unei căsnicii de foarte lungă durată, spus de cel mai vârstnic cuplu din Germania.

Un român stabilit în Germania, în vârstă de 102 ani, și soția sa, de 98 de ani, formează cel mai longeviv cuplu căsătorit  din această țară, cei doi aniversând 80 de ani de căsătorie, scrie Agerpres, citând dpa.

Gottfried Schmelzer avea 22 de ani când s-a căsăstorit cu Ursula, și spune că a fost dragoste la prima vedere. ”Ne-am înţeles din prima clipă”, a declarat agenţiei DPA centenarul, în casa lor din Bad Sobernheim, la sud-vest de orașul german Mainz.

El a cunoscut-o pe Ursula în timp ce lucra pentru o autoritate administrativă din Berlin. S-au căsătorit la scurt timp după aceea - în urmă cu exact 80 de ani - în 1944.

Potrivit cercetărilor efectuate de Cancelaria de Stat a landului Renania - Palatinat, soţii Schmelzer formează cel mai longeviv cuplu căsătorit din Germania, iar premierul landului, Malu Dreyer, i-a felicitat personal.

”Eu aveam doar 19 ani, iar soţul meu 22”, a declarat Ursula, în vârstă de 98 de ani, amintindu-și nunta lor.

El venise la Berlin din România, cu un an înainte. ”Dragoste la prima vedere? Nu”, a spus ea. Însă, ”el a fost insistent. M-a dorit. Iar eu n-am avut nimic împotrivă”, a spus Ursula.

La rândul său, Gottfried a rememorat momentul întâlnirii. Cei doi au trăit împreună o viaţă plină de evenimente, de care își amintesc și astăzi cu drag. ”Facem o mulţime de călătorii pe aleea amintirilor”, a declarat Ursula descriind conversaţiile cu soţul ei.

”Nunta noastră s-a lovit de câteva obstacole”, își amintește bărbatul de 102 ani. Documentele necesare căsătoriei erau de negăsit, registratura din Berlin responsabilă de acestea fiind bombardată. ”Au început telefoanele”, a spus el. Actele fuseseră depozitate în Munţii Harz. Gottfried Schmelzer a pornit imediat la drum. ”Am reușit să ne căsătorim a doua zi”, a povestit el.

Cuplul a locuit iniţial în Frankfurt pe Odra, la graniţa cu Polonia, orașul natal al Ursulei. Gottfried a fost recrutat în februarie 1945, iar în ajunul Crăciunului - întors din captivitate - a bătut din nou la ușa casei.

”Am avut o călătorie lungă”, a declarat Ursula. La sfârșitul anului 1952, cuplul a fugit din ceea ce era pe atunci Germania de Est, împreună cu cei trei copii ai lor, traversând Berlinul, către vest, fără niciun bun. Fiica lor cea mică era încă în cărucior.

De acolo, au călătorit până la fratele lui Gottfried, în regiunea Rinul Inferior, a povestit fiul lor, Wolfgang, în vârstă de 77 de ani. Familia alcătuită din cinci persoane a trăit în sufrageria acelei case timp de aproape un an, înainte de a se muta într-un apartament.

Care este secretul unei căsnicii de decenii

Întrebați care este secretul căsniciei lor îndelungate, impresionante în vremurile actuale, Ursula a declarat că ”încă îl iubesc, iar el mă iubește”.

”Suntem făcuţi unul pentru celălalt”, a spus la rândul său Gottfried.

În plus, cei doi comunică mereu și au o familie unită, formată din trei copii, șapte nepoţi și opt strănepoţi.

Cât privește menținerea în formă a celor doi soți, bărbatul a declarat că este pasionat de cuvintele încrucișate, dar și de sport, însă pe acesta nu îl mai poate practica, după o căzătură pe care a suferit-o.

”Motto-ul meu a fost întotdeauna: mergi pe drumul drept și îngust și fii întotdeauna corect față de ceilalți”, a precizat el. ”În general, am fost norocoși în viață până acum”, a adăugat soția lui.

Citește și: Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel