Data publicării:

Contract de 260 milioane dolari pentru livrarea de turele telecomandate de 30 mm, fabricate la Bacău, către Armata braziliană

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
turela UT - 30
turela UT - 30

Alegeri prezidentiale 2024

Ministerul Apărării din Brazilia a încheiat un contract pentru mai mulţi ani cu Aeroelectronica (AEL), în valoare de aproximativ 260 milioane dolari, pentru livrarea câtorva sute de turele telecomandate UT30BR. Noile turele, fabricate parţial la Bacău, pe care sunt montate tunuri automate de 30 mm vor fi integrate pe vehiculele blindate 6x6 VBTP-MR Guarani, realizate de IVECO.

UT-30BR este o turelă telecomandată, blindată, care conţine montura tunului (30 mm), echipamentele de control pentru localizarea ţintei şi pentru trageri, precum şi montura coaxiala pentru mitralieră (7.62 mm), se arată într-un comunicat al Elbit Systems. O mare parte a turelei este produsă în România, la Bacău.

Sistemul mai conţine de asemenea şi un sistem modern de control al focului, cu urmărire automata a ţintei, computer balistic, management al senzorilor şi displayuri. Dispozitivul de localizare a ţintei este dotat cu un mecanism de stabilizare în două axe a câmpului de vizibilitate pentru trăgător, un telemetru laser integrat şi cameră pentru vedere pe timp de zi precum şi camera termică.

De reţinut este faptul că turela telecomandată de 30 mm va fi folosită de armata braziliană pe vehicule 6x6 care sunt mai mici şi mai uşoare decât transportoarele de trupe (TBT) 8x8 care vor fi folosite de armata română. Utilizând o astfel de turelă s-ar putea ridica foarte mult puterea de foc a TBT, care în momentul de faţă este bazată, în Afganistan, în transportoarele Piranha, pe mitraliere de numai 12.7 mm.

Începând din 2012, armata Braziliană îşi propune să cumpere 2.044 de vehicule Guarani, pe o perioada de 20 de ani, în cadrul unui program derulat pe mai mulţi ani, în valoare de aproximativ 3.5 miliarde dolari. Pre-producţia unei serii de 16 autovehicule va intra în teste în 2011. Aceste vehicule vor fi asamblate în Brazilia, din componente şi subsisteme importate. Eventual, programul are in calcul folosirea a 60% produse autohtone, reducand astfel costurile de productie şi întreţinere. Vehiculele Guarani vor înlocui vehiculele învechite 6x6 folosite în prezent de armata braziliană.

AEL este o companie subsidiară, deţinută integral de Elbit Systems, cel mai mare producător de echipamente de apărare din Israel.

Acest contract vine ca urmare a atribuirii în 2009, în cadrul unei licitaţii deschise la care au luat parte mai mulţi producători internationali, a unui contract pentru livrarea de turele telecomandate.

Turelele UT30 au fost deja integrate şi predate pe vehiculele mai multor armate europene, printre care Belgia, Slovenia şi Portugalia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel