Data publicării:
Va plăti rate până la 68 de ani pentru un apartament cu două camere, dar nu-i pare rău. „Accept situația așa cum este”
Piața imobiliară din întreaga lume este tot mai greu de accesat pentru tinerii din întreaga lume, în contextul dobânzilor mari practicate de bănci.
În toată lumea, tinerii care doresc să devină proprietari de locuințe se confruntă cu provocări semnificative pe piața imobiliară extrem de prohibitivă a momentului, potrivit BBC. Este și cazul Nicolei Webb, o asistentă medicală din Marea Britanie în vârstă de 34 de ani, care a considerat că nu are altă opțiune decât să aleagă un credit ipotecar pe termen foarte lung atunci când și-a cumpărat pentru prima oară o casă în anul 2023.
Aceasta va termina creditul la vârsta de 68 de ani, dar spune că extinderea plăților este singura șansă să aibă o casă ca unic plătitor. „Nu am văzut rate ale dobânzii mai mici, așa că accept situația așa cum este”, transmite Nicola.
Nici avansul nu a fost unul mic
Chiar dacă a reușit să economisească un avans substanțial pentru apartamentul ei cu două camere din Gloucestershire, în valoare de £147,000, rata fixă pe cinci ani a creditului ipotecar este de £598 pe lună - aproximativ o treime din salariul ei lunar după deducerea impozitelor și a împrumutului studențesc.
Odată ce împrumutul studențesc va fi achitat - sau în cele din urmă anulat - ea speră să reducă durata creditului ipotecar prin plata în avans. Britanica spune că este recunoscătoare că a reușit să acceseze piața imobiliară, ținând cont că împrumutul este mai ieftin decât chiria în aceeași zonă.
Situația sa, tot mai des întâlnită
Cifrele recente sugerează că situația Nicolei devine din ce în ce mai frecventă. Datele Băncii Angliei arată că sute de mii de proprietari de locuințe au contractat credite ipotecare în ultimii trei ani pe care le vor plăti și după pensionare. Deși termenele mai lungi ale creditelor ipotecare pot face plățile mai accesibile în prezent, proprietarii vor plăti în total mai mult în dobânzi.
Unii actori din industrie și-au exprimat îngrijorarea că cumpărătorii s-ar putea să nu își permită un credit ipotecar odată ce se pensionează și vor folosi economiile din pensie pentru a-și achita creditul ipotecar, lăsându-i cu mai puțini bani de trăit la bătrânețe.
Dar pentru unii, un termen mai lung de 35 sau 40 de ani este văzut ca o soluție temporară în timp ce așteaptă să vadă dacă ratele dobânzilor ipotecare vor scădea de la nivelurile relativ ridicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News