Boom al tranzacțiilor imobiliare: Creștere uriașă în aprilie. Județul unde este creșterea este de 140%! Nici prețurile nu stau pe loc
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
Boom al tranzacțiilor imobiliare în luna aprilie: se pare că numărul acestora a crescut cu aproape 50% față de anul trecut. 54.000 de tranzacții au fost făcute în primele patru luni ale anului, cu 26% mai multe decât în ianuarie - aprilie 2023. 

În Brașov, a crescut cel mai mult prețul apartamentelor vechi, cu 21%. În București și Sibiu, sunt cele mai mari creșteri de prețuri pentru apartamentele noi, cu un plus de 16% față de anul trecut. În Constanța, sunt cele mai mici creșteri de prețuri (+9%) la apartamentele noi și vechi, arată o analiză Storia, conform unui comunicat de presă. 

Și prețurile au crescut: față de luna aprilie a anului trecut, costul a marcat un avans de 14%. Prin urmare, prețul mediu solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a ajuns la 1.904 euro/metru pătrat, conform celor mai recente date.

În total, s-au făcut 15.168 de tranzacții în aprilie 2024, cu 50% mai mult față de aprilie 2023, arată cele mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Analiza citată mai arată că interesul utilizatorilor este mai mare și că proprietățile se tranzacționează mai rapid.

”Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023. Mai mult decât atât, timpul mediu de tranzacționare s-a redus cu 49%, reflectând o eficiență sporită în procesul de finalizare a tranzacțiilor. Totodată, tranzacțiile au înregistrat o creștere cu 50% față de anul precedent, depășind chiar și nivelul din ultimii trei ani. Aceste semnale puternice de revigorare a pieței imobiliare sugerează un interes crescut din partea investitorilor și a cumpărătorilor și indică o tendință de creștere semnificativă a prețurilor, în contrast cu creșterile modeste înregistrate în 2023”, a declarat Răzvan Ceapă, head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În București, numărul de tranzacții a înregistrat o creștere cu 64%, la aproape 4.700 de tranzacții, în timp ce în județul Ilfov s-au înregistrat peste 850 de tranzacții, în creștere cu 140%. Ambele creșteri sunt mult peste media națională.

Dintre principalele județe ale țării, cele mai mari creșteri au fost raportate în Iași, acolo unde numărul tranzacțiilor aproape s-a dublat (+92%, 730 tranzacții). Toate marile județe ale țării au înregistrat creșteri puternice, iar printre acestea se numără Brașov (+22%, peste 800 de tranzacții), Cluj (+32%, peste 800 de tranzacții) sau Timiș (+32%, aproape 900 de tranzacții).

În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna aprilie 2024 de 1.845 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în aprilie 2024, de 1.835 euro/metru pătrat, un preț cu 16% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 1% mai mare față de luna martie 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.856 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat față de luna aprilie a anului trecut și cu 5% mai mare față de cel din luna martie a anului curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel