Urmărește emisiunea live
Cine a întârziat moţiunea Opoziţiei. Care e miza asumării răspunderii pe Legea Educaţiei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Guvernul Boc se pregăteşte să-şi asume răspunderea pe Legea Educaţiei, deşi nu era nicio urgenţă în domeniu, iar modificările prevăzute de lege nu pot opera în acest an şcolar.

crin antonescu, pnlCu alte cuvinte, până la 15 septembrie 2011 sau 1 octombrie 2011,  în cazul învăţământului universitar, era suficient timp pentru dezbaterea parlamentară. Mai mult, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra necesităţii discutării legilor importante în Parlament, deci o contestaţie la CC va invalida  actul normativ trecut prin asumarea răspunderii, după precedentul amintit.

Motivul pentru care s-a creat această diversiune îl reprezintă moţiunea pregătită de Opoziţie. Guvernul mizează pe efectul psihologic creat de un vot de încredere pe Legea Educaţiei, la care este sigur de loialitatea UDMR. Unii parlamentari maghiari intenţionează să voteze pentru demiterea lui Boc la o moţiune legată de Legea Pensiilor şi fraudele lui Anastase, de exemplu, dar vor susţine guvernul la Legea Educaţiei, unde au interese specifice. Parlamentarii PDL care vor să îşi salveze imaginea, trântind guvernul Boc, au de asemenea nevoie de un obiectiv clar, care să fie uşor de înţeles de marele public. Astfel, ei ar vota pentru moţiune, dar şi pentru Legea Educaţiei, căci nu vor să rişte excluderea din PDL sub pretextul că s-au opus reformei învăţământului.

Asumarea a fost, deci, aruncată pe piaţă înaintea moţiunii de cenzură. Opoziţia a intuit manevra, iar PSD a fost de acord să depună moţiunea înainte de Congres, pentru a devansa în dezbatere Legea Educaţiei. Din păcate, textul moţiunii trebuia completat de liberali, care nu au putut acţiona pentru că nu era în ţară Crin Antonescu. Aşteptând OK-ul şefului, ei au pierdut un tempo, ajungând la mâna Birourile Permanente pentru stabilirea calendarului de vot.

Citeşte şi:

Moţiunea de cenzură va fi depusă luni după-amiază

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel