Tânărul cu barbă din această fotografie restaurată a avut, la un moment dat, toată România la picioare. L-a sfidat până și pe Regele Carol 1
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Florin Roștariu / Istorie în culori
Foto: Florin Roștariu / Istorie în culori
A fost cel mai bogat român la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă puțini sunt cei care știu cine este bărbatul din această fotografie.

Cum probabil deja v-ați gândit, este vorba din nou de o fotografie restaurată de Florin Roștariu, care în ultimii ani ne-a încântat privirile cu nenumărate imagini de epocă ce par readuse la viață de tehnica modernă și de simțul estetic remarcabil al artistului.

Reamintim că săptămâna trecută, Florin Roștariu a postat o imagine de excepție cu Regina Maria a României care s-a viralizat în mediul online și care a apărut în mai multe publicații.

Artistul a restaurat și colorizat acum o nouă fotografie, de data aceasta una cu cel mai bogat român de la finele secolului al XIX-lea. Imaginea este una destul de rară și îl înfățișează pe cel supranumit „Nababul“, adică Gheorghe Grigore Cantacuzino, alături de Alexandru Știrbei. Potrivit lui Florin Roștariu, fotografia i-a fost oferită de unul dintre urmașii „Nababului“, Max Caradja Johnson.

Cine a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino

După cum am precizat mai sus, la finalul secolului al XIX-lea, Gheorghe Grigore Cantacuzino era cel mai bogat român, de unde și-a luat și numele de „Nababul“, termenul însemnând, conform DexOnline, „persoană foarte bogată“. În Evul Mediu, În India și în alte țări din Orient, termenul de „Nabab“ era un titlu purtat de guvernatorii regiunilor desprinse din Imperiul Marilor Moguli.

Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a născut la București în 1832, fiind descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu, iar îndre 1869 și 1870 a îndeplinit funcția de primar al Capitalei. El a fost și ministru în mai multe guverne. De asemenea, „Nababul“ a îndeplinit funcția de prim-ministru al României, în două rânduri, între 1899 și 1900 și între 1904 și 1907.

 Cum l-a sfidat pe Regele Carol 1 al României

Datorită averii sale grandioase, Gheorghe Grigore Cantacuzino a construit în perioada 1898 - 1900 un palat, care i-a purtat numele, pe Calea Victoriei. Palatul construit de „Nabab“ adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu“. Acesta a costat, în banii vremii, 700.000 de lei, iar pe fațada palatului erau sculptați 2 lei alături de blazonul Cantacuzinilor.

Având în vedere că Regele României, Carol 1, nu era pământean, fiind etnic german, „Nababul“ l-a sfidat de-a dreptul pe acesta când a organizat o recepție la palat cu peste 600 de invitați. Printre aceștia se numărau inclusiv viitori regi ai României, principele Ferdinand și principesa Maria. Mai mult, data deschiderii palatului de pa Calea Victoriei a coincis cu aniversarea a 40 de ani de domnie ai principelui Carol 1, care fusese încoronat în 1881, în 1906.

Gheorghe Grigore Cantacuzino a mai construit și alte clădiri grandioase, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Castelul din Bușteni. Acesta i-a servit „Nababului“ drept casă de vacanță, iar magnatul ar fi vrut să-l acopere cu bani de aur. Potrivit legendei, filantropul l-a întrebat ostentativ pe Principele Carol 1 dacă poate face acest lucru, iar acesta a fost de acord, cu condiția ca monedele să fie puse pe cant. Pentru „Nabab“ a însemnat însă prea mulți bani, așa că ar fi renunțat la idee.

Mai jos, imaginea restaurată cu Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), în perioada tinereții.

Foto: Florin Roștariu / Istorie în culori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel