Ziua în care-și dă demisia Nicolae Ciucă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Rotativa guvernamentală a intrat în linie dreaptă. 

Nicolae Ciucă a anunţat că îşi dă demisia pe 26 mai, ceea ce va declanşa demisia întregului executiv, urmând ca apoi să înceapă procedurile pentru numirea guvernului condus de Marcel Ciolacu. Astăzi, PNL şi PSD şi-au stabilit în şedinţe separate mandatele de negociere. Social-democraţii îşi doresc un guvern flexibil, cu un număr mai mic de ministere, în timp ce liberalii vor să se respecte protocolul în vigoare, dar sunt deschişi pentru viitoare negocieri.

Liberalii vor, în principal, reducerea numărului de secretari de stat şi de subsecretari de stat, cu păstrarea protocolului care este în vigoare şi pe care se bazează coaliţia de guvernare. Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a precizat că, în cazul în care nu se va păstra protocolul, liberalii doresc renegocierea a tot ceea ce înseamnă distribuirea ministerelor. 

”Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia la care am făcut referire, şi anume reducerea numărului de ministere, a tuturor poziţiilor din aparatul de stat - secretar de stat, subsecretar de stat, agenţii, companii ş.a.m.d” a spus Nicolae Ciucă, conform Rador. 

La rândul lor, social-democraţii vor mai puţine ministere, dar şi un număr mai mic de secretari de stat şi de agenţii. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să preia funcţia de premier până la sfârşitul acestei luni. Printre priorităţile guvernului său se numără reducerea inflaţiei şi creşterea puterii de cumpărare: ”Ne-am dori ca bugetul creionat pe anul viitor să atingem ţinta de 10% la investiţii din PIB şi cu scheme de ajutor în zona produselor alimentare şi a produselor de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială” a declarat președintele PSD. 

Miercuri ar urma să aibă loc o primă întâlnire PNL, PSD şi UDMR pentru formarea viitorului Guvern. 

Amintim că la începutul lui aprilie Nicolae Ciucă spunea că nu-și va da demisia: ”Nu o să îmi dau demisia! Am primit un mandat de la președinte, voi preda mandatul președintelui României!”. Propunerea sa nu avea fundament constituțional însă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel