Ionuţ Stroe, despre tensiunile din Guvern: Vă spun sincer, nu vedem niciun fel de problemă ca această țară și această coaliție să meargă înainte
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Facebook, Ionuţ Stroe
Foto: Facebook, Ionuţ Stroe
Purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe a venit cu mai multe informaţii legate de situaţia actuală din Guvern dar şi despre greva generală a profesorilor, într-o intervenţie live la Prima News.

Ionuţ Stroe a ţinut să sublinieze că obiectivul nostru numărul unu în actualul context politic ar trebui să fie continuitatea.

"Suspendarea discuțiilor privind funcțiile din viitorul Guvern, sau aceste crize care necesită soluții rapide, nu trebuie să afecteze stabilitatea guvernării și, evident, necesitatea puneri în aplicare acestor angajamente luate în fața românilor.

Din punctul nostru de vedere este esențial ca odată invocată stabilitatea politică, să o urmăm și să ne aducem aminte că rațiunea acestei stabilități politice este, evident, continuarea tuturor angajamentelor pe care le-am făcut în fața românilor, din momentul în care am decis formarea acestei coaliții, evident, luăm în considerare și acest moment tranzitoriu care trebuie să finalizeze rapid și, evident, continuarea guvernării" a spus reprezentantul PNL.

"În momentul de față vedem că greva profesorilor urmează să se acutizeze, în loc să meargă spre soluționare. Cine va deconta această chestiune, pe partea de politică, dincolo de revendicările economice?" a întrebat moderatorul.

Stroe a explicat: Guvernarea este responsabilitate și așa că decontul politic sau orice interes pe care l-ar avea partidele politice, cade în plan secund. Evident că există problemă, ba mai mult decât atât, am avut crize mult mai mari decât cea din momentul de față din zona învățământului.

Există soluții, de altfel știți foarte bine că astăzi, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene au început deja demersurile să rezolvăm această problemă. Vă spun sincer, nu vedem niciun fel de problemă ca această țară și această coaliție să meargă înainte. Trebuie să avem continuitate în lucrurile bune pe care le-am făcut până acum, trebuie să avem continuitate în tot ceea ce am angajat și am onorat până în momentul de față. Este absolut vital să continuăm și discuțiile din cadrul coaliției privind agenda de guvernare, privind agenda de guvernare pe care, evident, ni-l dorim a fi îmbunătățit și să ne onorăm toate angajamentele în fața românilor.

Ce contează în momentul de față este stabilitatea și buna guvernare, mai puțin decontul politic sau cum spuneați dumneavoastră, cine pierde, cine câștigă.

Modalitatea în care se realizează această colaborare, această tranziție, rotativă, inclusiv negocierea eventualelor funcții în Guvern, se pot încheia foarte, foarte rapid pentru că noi știm sigur că există voință politică, atât din partea noastră, a liberalilor și credem noi că și din partea social-democrată și evident că interesul general este pus înaintea oricăror funcții politice sau a altui interes.

Ce urmează după proteste şi grevă

Moderator: Despre protestele din Educație, credeți că presiunea se va stinge?

Ionuţ Stroe: Ați văzut toată deschiderea afirmată de Guvern în dialogul cu sindicatele. Ați văzut deja soluții care se creionează, în momentul de față, atât în întâlnirea de ieri cât și în demersul de astăzi al celor patru Ministere. Am să vă dau câteva exemple, ca să înțeleagă toți și mai ales cei interesați de aceste măsuri, pentru că de exemplu, se crează cadrul legal chiar în acest moment, în acestă întâlnire privind salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la fel cum este prevăzut în acea grilă din Legea cadru privind salarizarea personalului. La fel, putem estima o creștere de 9%, cu un impact bugetar de 90 de milioane, la fel se lucrează la un bonus pentru profesorii debutanți, se lucrează la acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în acele unități de învățământ din acele zone defavorizate. Deci, sunt lucruri concrete, ba mai mult decât atât, putem vorbi despre un interval realativ scurt de timp în care Guvernul s-a angajat să soluționeze această problemă a salariilor din Educație.

Evident, pentru a nu afecta procesul de învățământ, pentru a nu afecta copiii care s-au pregătit și sunt în faza examenelor sau încep în momentul de față examenele pentru Evaluarea Națională, pentru Bacalaureat, pentru admitere, pentru a nu compromite efortul părinților care au investit în acești copii și care pe parcursul anului, evident, au pus umărul la pregătirea copiilor și cel mai imprtant lucru, pentru a asigura profesorilor drepturile pe care le au.

Deci, foarte probabil este ca în foarte scurt timp să avem niște soluții de moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel