Ungaria refuză să aplice eventualul mandat al Curții Penale Internaționale pentru Netanyahu
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ungaria nu va pune în aplicare un eventual mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat joi Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Gulyás a declarat presei din Budapesta că Netanyahu nu ar fi reținut dacă ar vizita Ungaria.

Deși Ungaria este semnatară a Statutului de la Roma, care a instituit CPI, Gulyás a subliniat că prevederile privind aplicarea deciziilor Curții nu sunt încă complet implementate în țară. Prim-ministrul ungar este considerat un aliat al lui Netanyahu, care a calificat cererea procurorului-șef al CPI drept „revoltătoare” și „o rușine”.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a solicitat luni instanței să emită mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul apărării israelian Yoav Gallant și trei lideri ai Hamas, pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în Israel și în Fâșia Gaza începând cu atacurile din 7 octombrie. Judecătorii camerei preliminare a CPI vor decide dacă vor emite aceste mandate de arestare.

Anul trecut, Budapesta a anunțat că nu va pune în aplicare un mandat de arestare emis de CPI împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel