Planul laburiștilor pentru sistemul energetic al Regatului Unit: Turbine eoliene și ferme solare
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre planul Partidul Laburist pentru sistemul energetic al Regatului Unit.

Prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, a sosit în Downing Street nr. 10 (sediul Guvernului Regatului Unit) cu promisiunea că Partidul Laburist va transforma rapid sistemul energetic al Regatului Unit. Acum, nu are de ales decât să se grăbească și să încerce să realizeze acest lucru.

Acest lucru înseamnă mai multe proiecte de energie curată, cum ar fi turbinele eoliene și fermele solare, construite în întreaga țară. Construirea acestora va necesita „modificări necesare” la aspecte precum legile de planificare din Regatul Unit, a declarat Starmer în cadrul unui eveniment desfășurat joi, în timp ce companiile își intensifică activitatea în speranța îndeplinirii promisiunii de a decarboniza rețeaua națională de electricitate până în 2030.

Foto: Agerpres / Keir Starmer

Acest obiectiv va fi atins numai dacă țara va elimina treptat petrolul și gazele în câțiva ani, astfel încât energia să fie generată aproape în întregime din surse regenerabile. Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a declarat înainte de alegeri că guvernul laburist se va concentra pe acest obiectiv.

În acest scop, partidul său s-a angajat să dubleze energia eoliană terestră, să tripleze energia solară și să cvadrupleze energia eoliană offshore până la sfârșitul deceniului. Va fi nevoie, de asemenea, de o nouă rețea vastă de piloni și centrale electrice.

Cinci ani mai devreme

Guvernul conservator s-a angajat să atingă același obiectiv până în 2035. Cu toate acestea, numeroasele anunțuri din domeniul energiei făcute de laburiști de la preluarea mandatului, la începutul acestei luni, au avut toate ca scop atingerea acestui obiectiv cu cinci ani mai devreme.

În cadrul unui eveniment desfășurat la Runcorn, în nord-vestul Angliei, găzduit de o fabrică de turbine eoliene, Starmer a prezentat următorii pași din planul său de a crea GB Energy (GBE), o nouă companie de energie curată sprijinită de stat.

Foto: Agerpres / Keir Starmer

Conform planurilor prezentate joi, GBE va încheia un parteneriat cu Crown Estate cu scopul de a determina dezvoltatorii să acționeze și mai rapid în ceea ce fac deja - construirea de turbine eoliene offshore gigantice.

Ideea este că GBE, care va fi susținută cu 8,3 miliarde de lire sterline din banii contribuabililor în următorii cinci ani pentru a investi în tehnologii ecologice, va face echipă cu domeniul regelui pentru a atrage între 30 și 60 de miliarde de lire sterline din investiții private și pentru a aduce suficientă energie până la sfârșitul deceniului pentru a alimenta 20 de milioane de locuințe, afirmă Partidul Laburist.

Secretarul din umbră al conservatorilor pentru Energie, Claire Coutinho, a numit GBE „un truc”. Laburiștii susțin că, în cele din urmă, va contribui la scăderea facturilor; conservatorii spun că, în cele din urmă, le va forța să crească.

Parcuri eoliene pe uscat

Starmer a declarat reporterilor că dorește să facă progrese după un „deceniu de oportunități pierdute”. El a indicat drept dovadă decizia rapidă a Guvernului laburist de a pune capăt interdicției de facto de a construi parcuri eoliene pe uscat în Anglia, în vigoare încă de pe vremea lui David Cameron.

Și a avut un avertisment pentru militanții locali care ar putea dori să obstrucționeze impulsul ecologist al partidului prin blocarea proiectelor la ușa lor. Guvernul său va lua „deciziile dificile” de a construi infrastructuri adesea nepopulare, cum ar fi centralele electrice și pilonii, a insistat el.

Foto: Agerpres / Keir Starmer

Eșecul de a lua deciziile dificile, fuga de deciziile dificile, a cauzat peste un deceniu de oportunități pierdute”, a declarat Starmer. Prin schimbarea modului în care Marea Britanie construiește, impulsul pentru tehnologiile ecologice „se va aplica peste tot, indiferent de circumscripția electorală - pentru că trebuie să mergem mai departe”, a mai declarat prim-ministrul, conform POLITICO.

În lipsa unor măsuri radicale, Starmer a susținut că întârzierile în planificarea unor proiecte precum parcurile eoliene și rețelele electrice ar însemna că „va dura 30 de ani până când vom avea energie”.

Nu vom continua așa”, a promis el, adăugând: „Cursa a început. Munca a început”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel