Averile super-bogaților lumii rămân neatinse de SUA. "Nu vedem necesitatea negocierii unui acord internaţional în acest sens"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
SUA nu văd "necesitatea" de a negocia la scară internaţională impozitarea celor mai mari averi.

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite nu văd "necesitatea" de a negocia la scară internaţională o taxare a celor mai mari averi, transmite Agerpres. Totuși, aceasta a îndemnat fiecare ţară să stabilească un sistem fiscal "echitabil şi progresiv", transmite AFP.

"Politica fiscală este foarte dificil de coordonat la scară internaţională şi noi nu vedem necesitatea şi nici nu credem că ar fi de dorit să încercăm să negociem un acord internaţional în acest sens", a spus Janet Yellen la o conferinţă de presă la Rio de Janeiro, atunci când a fost întrebată despre dorinţa Braziliei de a stabili în mod coordonat la nivelul statelor membre ale G20 o impozitare a miliardarilor.

Această idee a unei taxări coordonate a miliardarilor, impulsionată de preşedintele brazilian Lula da Silva, care deţine preşedinţia în exerciţiu a G20, are în prezent sprijinul mai multor ţări, în special Franţa, Spania şi Africa de Sud.

De ce se vrea impozitarea miliardarilor



Președintele Braziliei a declarat că trebuie să impozităm miliardarii pentru că "în vârful piramidei, sistemele fiscale nu mai sunt progresive, ci regresive". Totuși, se pare că unele state, precum Germania şi Statele Unite, sunt reticente faţă de o asemenea taxare la nivel global a celor mai bogați oameni. Washingtonul se opune negocierilor internaţionale pe acest subiect, așa că nu se știe dacă ideea poate fi realizabilă.

"Statele Unite sunt foarte favorabile unei impozitări progresive şi asigurării ca persoanele foarte bogate şi cu venituri mari să îşi plătească partea lor justă" de impozite, a mai afirmat Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA.

"Are sens pentru majoritatea ţărilor să aleagă o abordare a taxării progresive", a adăugat ea, amintind astfel de dorinţa preşedintelui SUA, Joe Biden, de a impune o taxă miliardarilor din ţara sa. 

Reamintim că în luna februarie, ministrul Finanțelor al Franței, Bruno Le Maire, a declarat că Franța dorește o nouă inițiativă pentru o taxă minimă globală pentru super-bogați, construind pe succesul unei taxe minime de 15% aplicată multinaționalelor. Tot atunci, ministrul brazilian al Finanțelor, Fernando Haddad, a anunțat că Brazilia va folosi președinția sa a G20 pentru a iniția discuții despre măsuri internaționale pentru a descuraja super-bogații să folosească paradisuri fiscale.

De altfel, un studiu din octombrie 2023, realizat de EU Tax Observatory, un grup de cercetare, a arătat că o taxă minimă globală pentru miliardari ar putea aduce venituri de 250 de miliarde de dolari anual, echivalentul a 2% din cele aproape 13 trilioane de dolari în avere netă pe care o dețin cei 2.700 de miliardari de pe planetă.

Potrivit EU Tax Observatory, impozitul personal efectiv al miliardarilor este adesea mult mai mic decât ceea ce plătesc alți contribuabili cu mijloace mai modeste deoarece aceștia își pot înregistra activele în companii fantomă care îi protejează de impozitul pe venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel