Data actualizării:
Data publicării:

”Alertă la bazine și piscine!”. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu un ghid de supraviețuire: Ce boli se transmit prin apă

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Citește în articol semnalul de alarmă transmis de medicul Tudor Ciuhodaru.

Alegeri prezidentiale 2024

Mediul Tudor Ciuhodaru lansează un semnal de alarmă cu privire la bazine și piscine. Acesta a transmis un ”ghid de supraviețuire la piscină”, unde a precizat cu ce boli vă puteți infecta, cum se manifestă bolile și metode de prevenție.

„Alertă la bazine și piscine! Un tânăr sportiv de doar 16 ani nu a mai putut fi salvat după ce s-ar fi infectat cu o bacterie de la o piscină.

(Mic) ghid de supraviețuire la piscină: ce boli se transmit prin apă, cum se manifestă, cum le putem preveni. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi adoptată, e bine de știut.

Atenție, nu e de glumit:

1. În loc să se răcorească în zonele de agrement, mai mult sau mai puțin amenajate, tot mai multe persoane ajung să necesite asistență medicală.

2. Bolile transmise prin apa poluată chimic sau microbiologic pot crea multe probleme de la conjunctive, otite sau dermatite cu transmisie hidrică până la numeroase afecțiuni digestive legate de ingestia apei contaminate (în special la copii).

3. Riscurile cresc atunci când sunt ignorate normele de igienă constând în efectuarea dușului obligator la intrarea și ieșirea din bazine, utilizarea doar a prosopului personal, evitarea contactului direct cu pânza șezlongului, prezența simultană a persoanelor cu afecțiuni dermatovenerice.

Cu ce te poți infecta?

Frecvente sunt infecțiile bacteriene și virale dar nu sunt excluse parazitozele.

a) bacteriene - transmisia hidrică fiind incriminată în febra tifoidă, dizenterie, holeră, boala diareică a copilului mic, gastroenteritele;

b) virale - (peste 100 de virusuri) - de regulă - enterovirusuri (Coxsackie A şi B, Echo, V. hepatitic A ş.a.), retrovirusuri şi calicivirusuri, parvovirusuri, coronovirusuri, picobirnavirusuri;

c) parazitoze-produse de protozoare (lambliaza, giardioza, tricomonaza), cestode: (cisticercoza, echinococoza, himenolepidoza), trematode: fascioloza, dicrocelioza, schistotomiaza, nematode (ascaridoza, tricomonaza, oxiuraza).

Cum se manifestă?

Cele mai frecvente forme clinice includ:

1. Conjunctivita chimică: provocată de soluțiile dezinfectante adaugate în apă, ce este caracterizată de diminuarea până la dispariția secrețiilor lacrimale, urmate în situații grave de uscarea corneei.

2. Conjunctivita de piscină: în care apare, la 2-19 zile după contactul cu apa infectată de Chlamidia trachomatis, o secreţie conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor.

3. Otita de bazin - poate să apară pe toată perioada verii și ca manifestări principale sunt durerea, senzaţie de ureche înfundată şi prurit în conductul auditiv extern.

4. Pitiriazisul - se transmite predilect prin apa de piscină dar şi prin utilizarea unui șezlong fără folosirea prosopului personal. Se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui.

5. Dermatofitia piciorului-o altă micoză produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când pacientul merge desculţ fie pe marginea piscinei, fie la saună sau la duşurile comune. Se localizează frecvent pe pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghiile fiind favorizate de transpiraţia abundentă și se poate extinde la cei care poartă încălţăminte ce nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mâncărime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.

6. Trichomonioza - boală cu localizare genitală manifestă prin secreţie spumoasă urât mirositoare transmisă prin apa caldă a piscinelor în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate.

7. Boli digestive - precum dizenteria bacilară care apare în urma ingestiei accidentale a apei contaminate cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtătoare ale bacteriei Shygella dizenteriae. Boala se transmite foarte ușor pentru că numărul de bacterii care o pot declanşa este foarte mic (între 10 şi 100 bacterii) și iar manifestările clinice includ febra, greţuri, vărsături şi diaree cu scaune muco-purulente. Copii sunt au risc crescut de a dezvolta hepatitie virale sau giardioza după ingestia de apă contaminată cu fecale.

Rețineți:

1. Evitați scăldatul în ape poluate sau în bazinele care nu au aviz sanitar de funcționare, dușul este obligator la intrarea și ieșirea din bazine și utilizarea prosopului personal.

2. !!! Nu uitați că îi protejați pe alții și vă protejați și pe dumneavoastră nefrecventând aceste spații atunci când prezentați o boală infectocontagioasă.

3. Nu recurgeți la automedicație. La apariția oricărei simptomatologii după mersul la bazin sau la piscină este bine să consultați un medic.Educație pentru sănătate este esențială. Prevenția, recunoașterea și noțiunile de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Vreau ca ele să fie predate în toate școlile din România. Am depus acest proiect în Parlament. Sper să susțineți și acest demers”, a transmis Ciuhodaru pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel