Economia SUA este aproape de o „aterizare ușoară”. S-a mai întâmplat o singură dată, în anii 1990
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre economia Statelor Unite ale Americii.

Economia SUA este pe punctul de a realiza o performanță extrem de rară.

Creșterea economică din prima jumătate a anului a fost solidă, economia înregistrând o rată de expansiune anualizată robustă de 2,8% în al doilea trimestru, conform cifrelor recente ale Departamentului Comerțului al SUA publicate joi, care sunt ajustate în funcție de inflație și de fluctuațiile sezoniere.

Produsul intern brut a fost mult mai puternic în al doilea trimestru decât au prezis economiștii. Raportul PIB a arătat că întreprinderile continuă să investească și consumatorii își deschid în continuare portofelele. Acest lucru este esențial, deoarece cheltuielile de consum sunt motorul economic al Americii, reprezentând aproximativ două treimi din producția economică a SUA.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Pe măsură ce economia a continuat să se extindă din aprilie până în iunie, inflația și-a reluat tendința descendentă și pare să fie pe cale să încetinească și mai mult spre ținta de 2% a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Potrivit unor economiști, economia americană este pe cale să atingă ceea ce se numește o „aterizare ușoară, adică atunci când inflația revine la ținta stabilită de Fed fără o recesiune - o performanță care s-a întâmplat o singură dată, în anii 1990.

Un indicator cheie a crescut

Cel mai recent raport privind PIB a arătat că un indicator-cheie al cererii de consum a crescut în al doilea trimestru la o rată anuală de 2,9%, egalând rata din al patrulea trimestru al anului 2023 pentru cel mai puternic ritm din ultimii doi ani. Un indicator al investițiilor în întreprinderi s-a consolidat, de asemenea, în perioada aprilie-iunie.

Starea actuală a economiei americane arată că Fed, cu Jerome Powell la cârmă în calitate de președinte, a gestionat cu succes inflația până în prezent, iar linia de sosire se întrevede clar. Faptul că Fed a început să reducă ratele dobânzilor indică faptul că oficialii băncii centrale sunt încrezători că inflația este sub control suficient de mult.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Puterea de durată a economiei este, de asemenea, un avantaj pentru administrația Biden. În ciuda creșterii agresive a ratelor dobânzilor de către Fed pentru a reduce inflația, care a atins nivelul maxim al ultimilor 23 de ani începând din iulie anul trecut, economia a evitat până acum recesiunea. Anul trecut, rezistența consumatorilor americani i-a șocat pe economiștii care se așteptau în general la o recesiune economică.

Raportul PIB de astăzi arată clar că avem acum cea mai puternică economie din lume. Vicepreședintele și cu mine vom continua să luptăm pentru viitorul Americii - un viitor al promisiunilor și posibilităților, al americanilor obișnuiți care fac lucruri extraordinare”, a declarat joi președintele Joe Biden.

Pesimism la scară largă

Cu toate acestea, chiar dacă economia în general rămâne robustă, americanii s-au simțit în continuare nemulțumiți. Inflația este o problemă la nivelul întregii economii, astfel încât pesimismul a fost resimțit la scară largă. Achiziționarea unei locuințe în multe piețe din țară rămâne un obiectiv greu de atins, în condițiile în care prețurile locuințelor au atins un nivel record, iar ratele ipotecare sunt încă dureros de ridicate. Piața forței de muncă în plină expansiune în urma pandemiei Covid-19 a revenit recent la normal, iar găsirea unui nou loc de muncă devine mult mai dificilă.

Oficialii Fed se întâlnesc săptămâna viitoare pentru a stabili politica monetară și se așteaptă ca aceștia să mențină ratele dobânzilor stabile. Reuniunea va oferi, de asemenea, o șansă pentru Fed de a comunica dacă a câștigat sau nu încredere suplimentară că inflația este sub control. În orice caz, este clar că oficialii sunt mulțumiți de performanța economiei de până acum.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Datele actuale sunt în concordanță cu realizarea unei aterizări ușoare și voi căuta date în următoarele două luni care să întărească acest punct de vedere. Deși nu cred că am ajuns la destinația finală, cred că ne apropiem de momentul în care este justificată o reducere a ratei dobânzii de politică monetară”, a declarat guvernatorul Fed, Christopher Waller, la începutul acestei luni, în cadrul unui eveniment în Kansas City.

Traderii de pe Wall Street pariază în proporție covârșitoare că Fed va decide să reducă ratele în cadrul reuniunii din 17-18 septembrie.

Președintele Fed, Jerome Powell, nu a dat un semnal definitiv că urmează o reducere a ratelor, dar a oferit unele indicii subtile. La începutul acestei luni, Powell a declarat parlamentarilor că „inflația ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm”, arătând cât de mult s-a răcit recent piața muncii. Șeful Fed a declarat că o creștere neașteptată a șomajului ar determina banca centrală să reducă ratele mai devreme, deoarece, pe lângă stabilizarea prețurilor, Fed este responsabilă și de maximizarea ocupării forței de muncă, informează CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel