Ungaria își dorește ca UDMR să aibă o prezență mai mare în Parlamentul României
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Potrivit ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, ar fi benefic relaţiei dintre Ungaria şi România , dacă UDMR ar avea o prezenţă mai puternică în Parlamentul României.

Conform ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, ar fi benefic relaţiei dintre Ungaria şi România, dacă UDMR ar avea o prezenţă mai puternică în Parlamentul României. Şeful diplomaţiei ungare a declarat asta la Târgu Mureş, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Péter Szijjártó a spus că motivul pentru care a venit în Transilvania nu este acela de a interveni în politica internă românească, din moment ce şi Ungaria este sensibilă la acest
subiect şi nu îşi doreşte să se întâmple aşa ceva. La alegeri, cetăţenii României vor decide asupra viitorului ţării lor, iar Ungaria le va respecta decizia, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

“Rog cetăţenii de naţionalitate maghiară din România să participe la marea decizie comună de care depinde viitorul lor şi viitorul comunităţii din care fac parte. Cu cât interesele maghiare vor fi reprezentate mai puternic la Bucureşti, cu atât mai puternică va fi şi vocea maghiarilor atunci când trebuie luate decizii cu privire la viitor”, a spus Szijjártó.

UDMR trebuie să aibă o prezență mai puternică la București

Totodată, ministrul a adăugat: “Credem că pentru o cooperare mai bună între Ungaria şi România ar fi utilă o prezenţă mai puternică a UDMR în Parlamentul României. Prin urmare, şi din punctul de vedere al viitorului relaţiilor dintre Ungaria şi România, rog respectuos persoanele de naţionalitate maghiară care locuiesc în România, să se prezinte la urne la sfârşitul săptămânii”, a declarat Péter Szijjártó.

“Mi-aş dori să cred că şi colegii mei români cred în faptul că dezvoltarea economică a comunităţii etnice maghiare din Transilvania reprezintă atât un interes românesc, cât şi unul maghiar, că reprezintă un interes al României şi al Ungariei, deopotrivă”, a mai completat şeful diplomaţiei ungare.

Kelemen Hunor le-a mulțumit prietenilor de la Budapesta

La conferinţa de presă, Kelemen Hunor a relatat că, în cursul zilei, împreună cu Péter Szijjártó au vizitat în judeţul Mureş investiţii care au fost realizate cu sprijinul statului maghiar. După aceea, l-au vizitat pe Zoltán Soós, noul primar al oraşului Târgu Mureş şi au depus o coroană de flori la statuia lui Gábor Bethlen, recent dezvelită.

Preşedintele UDMR a mulţumit guvernului Fidesz-KDNP pentru sprijinul acordat, spunând că s-au putut baza unii pe alţii ori de câte ori a fost nevoie. Politicianul a mai spus: în timpul campaniei electorale a constatat că multă lume este furioasă din cauza măsurilor stupide care au fost luate pentru oprirea răspândirii noului coronavirus. La fel şi el, a spus, Kelemen, însă furia nu este un bun sfătuitor, a adăugat preşedintele UDMR.

Prezenţa la urne nu reprezintă niciun fel de risc pentru sănătate, astfel că le-a cerut alegătorilor să voteze la alegerile parlamentare. A mai specificat că UDMR are interesul ca, pe termen scurt, relaţiile româno-maghiare să se îmbunătăţească, deoarece astfel toată lumea are numai de câştigat.

Întrebat de presă dacă UDMR ar participa la guvernare şi în cazul în care o majoritatea în Parlament s-ar putea forma şi fără ei, Kelemen Hunor a spus că “în următorii patru ani este aşteptată o reformă constituţională şi o reformă administrativă, iar pentru asta este nevoie de o majoritate de două treimi. Întrebarea este dacă poate exista o majoritate care să poată realiza o reformă constituţională şi administrativă acceptabilă. Dacă ar rămâne în opoziţie, s-ar putea să trebuiască să împartă rândurile opoziţiei cu PSD şi cu partidul naţionalist Alianţa pentru Unirea Românilor”, informează Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel