Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în sectorul de negociere "Activităţi bancare" a fost semnat.

Potrivit CNS Cartel Alfa, pentru prima dată, toţi salariaţii din sistemul bancar vor avea garantat un salariu minim, mai mare decât cel minim pe economie, şi un pachet de plăţi compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile lor. Aplicarea la nivelul întregului sector se va face după avizarea de către Consiliul Tripartit şi aprobarea de către Guvern.

Șase salarii compensatorii

"Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru dialogul social din sectorul bancar şi pentru comunitatea sa de lucrători. Asta cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de fuziuni şi achiziţii în piaţa bancară din România, totul pe fondul unei tendinţe mondiale de digitalizare şi automatizare a domeniului bancar, care poate afecta un număr semnificativ de locuri de muncă.

De aceea, am insistat ca pachetul de salarii compensatorii să ajungă până la 6 salarii, în funcţie de vechimea în bancă a angajatului. Implementarea eficientă a prevederilor contractului în toate băncile din România va fi un mare pas înainte pentru stabilirea unor standarde minime garantate pentru angajaţii sectorului", se arată în comunicatul transmis de CNS Cartel Alfa, potrivit Agerpres.

La intrarea în vigoare, la nivelul întregului sector de activitate, va deveni primul Contract Colectiv aplicabil sectorial din mediul economic privat.

Negocierile s-au purtat între Federaţia Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF), membră a CNS Cartel Alfa, şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel