Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
Iată cum ar putea bucureștenii să scape de caniculă! Soluția este practică, rentabilă și "de buget".
Nu doar în ultimii ani, așa cum greșit se crede, în România au fost veri de foc. Așa a fost dintotdeauna, mai cu seamă în anii de dinainte de '90 când, la fel, aveam vreme de caniculă, poate chiar mai accentuată și mai puternic resimțită decât acum, în lipsa aparatelor de aer condiționat și a suflantelor cu aer purificat ori a ventilatoarelor cu apă.
Cu toate acestea, românii continuă să se plângă de temperaturile ridicate din timpul verii ca și cum n-ar fi ceva absolut firesc pentru această perioadă a anului. Pe marginea subiectului au comentat și Val Vâlcu și Alfred Bulai la "Nod în papură". În plus, sociologul Bulai vine cu o soluție în premieră.
Discuția a plecat de la zilele libere date de la stat pentru angajați, cu referire la zilele legate de la începutul lunii mai.
Val Vâlcu: Nu mai bine dai zilele astea punte când e viscol, când ninge sau când e prea cald?
Alfred Bulai: Da... În primul rând, în România, viscol nu prea a mai fost de mult, dar călduri sunt mari. Și mai ales în orașele noastre în care se mai aduce căldură de la mașini și de la un milion de aparate de aer condiționat care scot căldura din casă și o dau afară - că doar nu merg invertând aer rece și-ntr-o parte și-n alta. Asta înseamnă un halou uriaș de căldură. De-aia, când e foarte cald afară, cum ai ieșit din București te simți altfel. Dintr-odată se schimbă aerul pentru că ai ieșit din cupolă! Da, probabil că sunt zile când n-ar trebui nici cumpărături să poți să faci. Adică... aș închide și magazinele. Niște PSDiști au spus demult chestia asta și au dreptate: că ar trebui să fie o funcție socială pentru cei care n-au aer condiționat - să meargă să stea în supermarket că acolo e măcar aer condiționat.
Val Vâlcu: Da' stai puțin! Cei care sunt îngrijorați cu clima, cu mediul, de ce au aer condiționat? De ce nu suferă pentru mediu?
Alfred Bulai: Ca să arate cât de toxic este aerul condiționat și cât de mare este poluarea.
Val Vâlcu: Vreau să spun că așa cum sunt 40 de grade acum erau și pe vremea de dinainte să intre aerul condiționat în România. Când intram în scara blocului mă lua tremuriciul. Pentru că te adaptai la 40 de grade! Se creează o dependență. Cică, dom'le, fumează, nu e bine, nu știu ce... mă, da' de aerul ăsta condiționat nu devenim dependenți?
Alfred Bulai: Nici nu e bun pentru sănătate. Eu simt, dacă stau 10-20 ore non stop (stau la etajul 10, deci e o problemă) simt pe gât... adică nu e o fantezie a mea, e real.
Val Vâlcu: Unul nu și-ar pune o pergolă... mijloace din astea naturale să evite soarele, să nu le bată soarele în casă. Ai văzut ce frumoase sunt copertinele prin Spania...
Alfred Bulai: Auzi, le dau la băieți ideea asta! Hai că-i consiliem pe primari! Fă, tată, acoperiș la toate blocurile! Ca ăla de la țară. Pentru că ai luat o tonă de căldură, se disipează, ce, ăia de la țară au avut aer condiționat vreodată? Și ai văzut ce mișto e.... Dacă este în formă de acoperiș de țară poți să pui și panouri solare, să vezi ce ușor e să ai dintr-odată super rentabilitate. La banii pe care-i are Bucureștiul, ar putea să fie chiar Micul Paris pe bune. Dar nu se întâmplă nimic, n-au făcut nimic.
Discuția a continuat aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News