Trăilă, despre Predoiu și MCV, dar și rotativa cu Robert Cazanciuc: Model de diplomație politică. Ar trebui fructificat pe mai departe / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Predoiu
Predoiu
Conform protocolului, Ministerul Justiției va trece, după rotativă, de la PNL la PSD.

Despre acest subiect a vorbit Cristina Trăilă, deputat PNL, la DC News și DC News TV. În context, a subliniat meritul pe care l-a avut Cătălin Predoiu în ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

„Cătălin Predoiu este un model de diplomație politică. Ar trebui fructificat pe mai departe. Vom vedea ce se va întâmpla la rotativă. Robert Cazanciuc este un om pe care îl respect foarte mult și cu care am lucrat. Este un ministru al Justiției care a făcut multe pentru minister și pentru sistem. PSD are reprezentanți foarte buni la acest nivel. Robert Cazanciuc ar putea fi unul dintre ei, dar în același timp, Cătălin Predoiu este un om pe care PNL ar trebui și este chiar obligatoriu să-l valorifice în continuare, tocmai pentru că a făcut un efort extraordinar prin ridicarea MCV”, a zis Cristina Trăilă, deputat PNL, la DC News și DC News TV.

Rolul lui Cătălin Predoiu în ridicarea MCV a fost foarte mare. „Nu s-a vorbit mult la acel moment, dar a avut un rol foarte mare. Am avut șansa ca Guvern liberal să-l avem ministru pe Cătălin Predoiu care a făcut un efort colosal. El nu este un om care să iasă mult public și să povestească aceste lucruri. Este un om care a luat ambasador cu ambasador, stat membru cu stat membru etc pentru discuții. A făcut eforturi extraordinare și așa cred că ar trebui să întâmple în diplomația românească”, a mai spus deputatul PNL.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunea că Raportul Comisiei Europene privind ridicarea Mecanismul de Cooperare şi Verificare este rezultatul unui efort „laborios" şi „bine organizat", adăugând că MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar.

„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de Executivul, Legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui 'automatism' la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară", a declarat Cătălin Predoiu la acel moment. 

El mai spunea că nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop fiind cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni.

„De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea preşedintelui României, premierului, coaliţiei de guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova, cărora le mulţumesc", a transmis ministrul Predoiu la acel moment.

VEZI ȘI: Cristina Trăilă, despre candidatura la şefia Organizaţiei Femeilor Liberale (PNL): Alegerile se vor desfășura așa cum trebuie față de momentul 2017 - https://www.dcnews.ro/cristina-traila-despre-candidatura-la-sefia-organizatiei-femeilor-liberal-pnl-alegerile-se-vor-desfasura-asa-cum-trebuie-fata-de-momentul-2017_907991.html

VEZI ȘI: Scenariu cu alegerile anticipate în 2023 și noul USL. Cristina Trăilă, despre momentul în care va fi o separare a apelor cu PSD și PNL - https://www.dcnews.ro/scenariu-cu-alegerile-anticipate-in-2023-si-noul-usl-cristina-traila-despre-momentul-in-care-va-fi-o-separare-a-apelor-cu-psd-si-pnl_907992.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel