Legea Anastasia. Robert Cazanciuc: Se împlinește un an de când salvează vieți
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Robert Cazanciuc a readus în memoria colectivă tragicul accident care a dus la apariția Legii Anastasia.

"Astăzi, se împlinește un an de când Legea Anastasia salvează vieți, un an de când România s-a poziționat ferm împotriva tragediilor rutiere. O măsură care poartă numele unei fetițe ce astăzi ar fi avut 6 ani de viață, dacă o persoană inconștientă nu i-ar fi curmat-o la vârsta de doar 4 ani, urcându-se la volan fără a avea permis.

Legea și-a atins scopul grație campaniei naționale de promovare și conștientizare a efectelor sale, respectiv de condamnare la închisoare cu executare a celor care, băuți, drogați sau fără permis, ucid pe șosele oameni nevinovați. O campanie susținută de autorități, de entități economice private, de societatea civilă și, nu în ultimul rând, de mass-media.

Le mulțumesc tuturor pentru sprijinul substanțial și îi rog să nu se oprească din a face cunoscut riscul încălcării legii pentru a continua să salvăm astfel vieți, așa cum deja am reușit în acest an scurs de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia", a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.

O primă condamnare în baza Legii Anastasia

Sentorul a precizat că există şi o primă condamnare: "Există însă şi un mic "dar", deoarece campania s-a axat mai mult pe acest tip de condus sub influenţa alcoolului sau drogurilor şi poate nu ne-am aplecat aplecat destul de mult pe cea de-a treia categorie vizată de lege şi anume persoanele fără permis. De aceea, din păcate, astăzi, nu putem vorbi de o scădere a numărului de accidente grave şi numărului de persoane decedate în acest tip de accidente comise de persoane fără permis şi doar de o stagnare. De aceea, cred că efortul de comunicare trebuie în următoarea perioadă concentrat şi în această direcţie."

Legea Anastasia prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru șoferii care, sub influența alcoolului sau drogurilor, provoacă un accident soldat cu decesul victimei. Robert Cazanciuc a propus în august 2018 modificarea Codului penal pentru a elimina posibilitatea suspendării executării pedepselor în cazul accidentelor mortale comise de șoferi băuți, drogați sau fără permis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel