Data actualizării:
Data publicării:

Proiectul ACT promite asimilarea tinerilor judecători. Vicepreședinții Asociației Magistraților din România, despre burnout-ul profesional /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În emisiunea „Culisele Justiției”, moderată de Laura Duță, judecătorul Cezar Filip de la Curtea de Apel București și judecătorul Ciprian Tița, președintele Tribunalului Specializat Argeș, au discutat despre implicarea lor activă în Asociația Magistraților din România și despre proiectul ACT, care vizează sprijinirea și integrarea noillor colegi în sistemul judiciar. Aceștia au subliniat importanța conferințelor și inițiativelor de educație juridică pentru studenți și tineri magistrați, menționând provocările și satisfacțiile voluntariatului. De asemenea, au accentuat eforturile lor de a îmbunătăți imaginea magistraturii și de a aborda problemele legate de stresul profesional și de burnout-ul în rândul judecătorilor.

Laura Duță a subliniat motivația incredibilă pe care o au cei doi judecători: "Sunteți judecători, sunteți foarte tineri și vă apreciez enorm de mult. Dar, deși sunteți tineri, sunteți alături de cei care vor să intre în această meserie prin mai multe aspecte.

Faceți parte și din Asociația Magistraților din România, în calitate de vicepreședinți, ați fost aleși de către colegii dumneavoastră, ați scris și cărți. Mă interesează foarte mult proiectul dumneavoastră, ACT, cu aceste conferințe.

Iată, îmi spuneați acum că sute de studenți sunt interesați - tinerii, ori cei care sunt la INM -, de aceste conferințe, de aceste întâlniri, evenimente pe care le faceți, la care participă profesori renumiți. Și mergeți mai departe și cu aceste conferințe. Când aveți timp... eu nu înțeleg".

"Vrem să îmbunătățim imaginea magistraturii"

"Să știți că timpul nu există", a subliniat judecătorul Ciprian Tița.

"Poate folosim timpul nostru liber. De obicei, seara am intrat. Dar când faci un act de voluntariat, simți că vine de undeva o energie care te susține să participi. Practic, dai ceva de la tine în mod gratuit pentru cineva.

Eu cu Cezar suntem de puțin timp în Asociația Magistraților din România. Am intrat anul trecut, în primăvară, iar în Conferința Națională din luna iulie 2023 am fost aleși amândoi cu unanimitate. Ne-am propus acolo, odată cu această ocazie, să inițiem un proiect mai amplu.

Intenția noastră este și să îmbunătățim imaginea magistraturii. Este o muncă de sisif, ne dăm seama, toată lumea ne-a spus. Dar trebuie să încerci să duci la capăt fiecare muncă de care te apuci.

Ne-am asumat un proiect mai amplu: ați văzut că există și niște proiecte de cultură juridică în școli. Noi am zis să dezvoltăm un pic", a adăugat acesta.

2. Fotografie... (judecator_61128600.jpg)

Foto: Pexels

Conferință pe tema burnout-ului profesional

"Am contribuit și noi puțin pe partea de cultură juridică. Chiar am avut o emisiune anul trecut, în septembrie, transmisă pe un canal de YouTube de o agenție de știri româno-britanică (care în principiu se ocupă de știri juridice), despre clauzele abuzive și impreviziunea pe înțelesul cetățenilor, în care a participat regretatul nostru coleg și vicepreședinte AMR, domnul judecător Aurelian Murgoci, care s-a stins prea devreme anul acesta.

Apoi am continuat - Cezar s-a axat foarte mult pe partea de organizare judiciară, am participat la niște conferințe și, ulterior, ne-a venit ideea cu acest proiect ACT - un acronim de la Asimilează, Cunoaște și Transmite, prin care ne-am dorit să creștem puterea de coeziune a noilor-veniți în sistem, oarecum să-i asimilăm mai ușor.

Dorim ca noii colegi să se simtă mai ușor asimilați de către noi, cei cu vechime, și să nu vadă intrarea în profesia aceasta, care e o profesie frumoasă, dar este în același timp și grea, drept un obstacol foarte greu de depășit, după ce au mai avut un obstacol: acela de admitere în profesie. Și ne-am gândit să organizăm, alături de niște colegi cărora le-a plăcut ideea noastră (judecători și procurori), niște conferințe, care sunt practic niște discuții libere.

Noi nu facem formare profesională la aceste conferințe, acesta e atributul Institutului Național al Magistraturii. În cadrul acestor conferințe abordăm aspecte practice ale profesiei, începând de la modul cum pregătești o ședință de judecată, cum citești dosarele, cum îți dozezi timpul, efortul, cu ce anume începi, cu ce anume termini, tot felul de chestiuni practice.

Ne-am axat pe trei module: pregătirea ședinței de judecată, desfășurarea ședinței de judecată și partea care urmează după ședința de judecată - deliberarea și redactarea hotărârii judecătorești. Acum se încheie prima parte a proiectului, că suntem oarecum la început, în pionierat, cu o conferință pe tema stresului profesional (a burnout-ului), cu domnul psiholog dr. Ion Duvac.

Această conferință va avea loc pe 10 iulie, online. Organizăm conferințele pentru a-i ajuta pe noii colegi să abordeze mult mai ușor acest stres profesional. Colegul nostru, Aurelian Murgoci, s-a stins în primul rând din cauza acestui stres profesional foarte mare, burnout, ce a creat probleme de sănătate care au dus la plecarea lui din lumea noastră", a conchis judecătorul Ciprian Tița.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel