Șoigu a discutat cu Secretarul General al ONU condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Șoigu a discutat cu Secretarul General al ONU condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie / Foto: Kremlin.ru
Șoigu a discutat cu Secretarul General al ONU condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie / Foto: Kremlin.ru
Serghei Șoigu a discutat cu Secretarul General al ONU condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie.

Condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie au fost discutate luni în timpul discuțiilor telefonice dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Interfax.

"La 15 august, ministrul apărării al Federației Ruse, generalul armatei Serghei Șoigu, a purtat conversații telefonice cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a discuta condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie.", se arată într-un comunicat de presă.

"Au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la funcționarea "misiunii de constatare a faptelor" în legătură cu incidentul din centrul de arest preventiv din satul Yelenovka.", a declarat Ministerul rus al Apărării.

"Au fost discutate inițiative ale ONU cu privire la procedura de simplificare a exportului de produse alimentare și îngrășăminte rusești.", a menționat Ministerul rus al Apărării.

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

Deși o explozie nu este imposibilă, experții spun că cea mai mare îngrijorare este legată de posibila scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un "dezastru nuclear".

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de "terorism nuclear", AIEA cerând "cea mai mare reținere" în acea zonă.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. 

Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel