Senatorul Mircea Cinteză despre ministrul Ritli: Nu cred că va face nimic, dar știe ce trebuie să facă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ritli_ladislau
ritli_ladislau

Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate. Senatorul PDL Mircea Cinteză ne-a declarat că noul ministru a făcut o impresie bună parlamentarilor, că este un profesionist cu bune intenții privind reforma de sistem.

”Ne-a anunțat foarte limpede ce intenționează, a spus Mircea Cinteză. Pachetul de bază, o prioritate a reformei, va fi introdus în două etape. Știam că trebuie făcut acest lucru de mai bine de zece ani, dar nu a existat sprijin politic, acum există acordul cu FMI. În acest an, ministrul ne va propune o listă negativă, deci care exclude anumite servicii neesențiale dintre cele furnizate gratuit, urmând a fi plătite de pacient, la cerere. Acest pas este mai simplu. Pentru anul viitor trebuie înțelepciune, fiindcă se va introduce o listă pozitivă, cu serviciile care mai rămân gratuite, ceea ce nu e deloc simplu. Nu trebuie ca să sufere oamenii care nu pot plăti, deci lista trebuie să fie bine făcută, astfel încât să nu moară cineva fără tratamente esențiale, fiindcă nu a putut plăti. Al doilea proiect al ministrului este legat de centrele multifunționale pe care le va deschide în zonele unde au fost închise spitale. E un proiect bun, fiindcă oamenii vor avea acces la tratament, iar medicii, beneficiind și de sprijinul autorităților locale, vor fi motivați să rămână în țară. Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru limitarea emigrării. Salariile nu pot crește, deci trebuie să îmbunătățească sistemul, să ofere medicilor condiții mai bune de lucru. Ministrul a cerut 19 miliarde de lei, ca buget, pentru 2012, față de 17 miliarde, în acest an, ceea ce mi se pare rezonabil în actualele condiții”.

Întrebat despre șansele de reușită, prof. Cinteză a fost destul de rezervat. ”Ministrul e un profesionist din sistem, cu un discurs blând și de bun simț. N-o să poată să se impună, dacă nu va da cu pumnul în masă, în discuțiile cu premierul sau ministrul de finanțe. Altfel, nu cred că va face nimic, deși știe ce trebuie să facă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel