Polonia, în ALERTĂ. Acuză o incursiune dinspre Belarus a unor militari înarmați
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Trupe ruseşti au sosit în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă / Foto ilustrativ: Pixabay
Trupe ruseşti au sosit în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă / Foto ilustrativ: Pixabay
Polonia acuză o incursiune dinspre Belarus a unor persoane înarmate şi care purtau uniforme. 

Ministerul de Externe polonez a anunţat miercuri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului, guvernul de la Varşovia acuzând că pe teritoriul polonez a avut loc o incursiune dinspre Belarus a unor persoane înarmate şi care purtau uniforme, incident calificat drept provocare de serviciile speciale poloneze, relatează Agerpres, citând AFP.

Acest incident, care s-a produs în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, survine în contextul unui val fără precedent de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care pătrund dinspre Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania, val migrator orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ca represalii pentru sancţiunile europene.

MAE: Polonia este hotărâtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UEPolonia este hotărâtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UE, afirmă MAE polonez într-un comunicat în care a anunţat convocarea şefului misiunii diplomatice a Belarusului.

Acesta a mai fost convocat la MAE polonez şi în octombrie, atunci după ce asupra unor soldaţi polonezi au fost trase focuri de armă la frontieră dinspre Belarus.

Pentru a opri afluxul de migranţi Polonia a trimis mii de militari la graniţa cu Belarus, unde a ridicat un gard de sârmă ghimpată şi a instituit starea de urgenţă în zonă, aprobând recent şi ridicarea unui zid acolo. 

Polonia adoptă o nouă 'lege de apărare a Patriei'

O nouă lege de apărare a Patriei anunţată de guvernul polonez va impulsiona crearea unui corp de rezervişti, introducerea instrucţiei militare voluntare pentru tineri şi acordarea de numeroase stimulente militarilor, consemnează agenţiile EFE şi Reuters.

Un stat care se află la frontiera NATO şi a UE trebuie să dispună de o forţă de descurajare serioasă şi, dacă este necesar, trebuie să poată să se apere eficient, singur şi o perioadă lungă de timp, a declarat la o conferinţă de presă vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel