Misterul prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina ar fi fost dezlegat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Rămășițe din zborul avionul doborât deasupra Ucrainei
Rămășițe din zborul avionul doborât deasupra Ucrainei
La aproape un an de la doborârea avionului malaezian în estul Ucrainei, se pare că misterul acestei catastrofe în care 298 de persoane au murit ar fi fost dezlegat.

Un avertizor de integritate a dezvăluit informaţii care rezolvă misterul ce înconjoară prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina şi a primit o recompensă în valoare de 47 milioane de dolari, afirmă un detectiv german, relatează International Business Times online.

Puterile occidentale acuză forţele proruse că au doborât avionul Malaysia Airlines cu o rachetă sol-aer de tip BUK, dar nu au fost prezentate probe concludente în susţinerea acestor acuzaţii. În schimb, Kremlinul afirmă că Boeingul, la bordul căruia se aflau 298 de persoane, a fost doborât de către forţe ucrainene.

Potrivit postului Al Arabiya, sursa anonimă a dezvăluit că forţele proruse au doborât zborul MH17 cu o rachetă, pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, această sursă i-a spus anchetatorului german că separatiştii au confundat avionul civil cu o aeronavă militară.

Citește și: Avion prăbușit în Ucraina. Ultimele resturi ale victimelor Malaysia Airlines, aduse în Olanda

Detectivul german Josef Resch, directorul firmei Wifka, care investighează prăbuşirea, a refuzat să-şi dezvăluie sursa. El nu a făcut publice nici informaţiile exacte pe care aceasta i le-a furnizat. Potrivit anchetatorului german, un client "misterios" l-a angajat în 2014 să afle adevărul despre incident. Avionul s-a prăbuşit în estul Ucrainei în iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Resch a declarat că nu poate să dezvăluie informaţia furnizată de către sursa sa, fiind împiedicat de un acord de confidenţialitate. El a spus că nu cunoaşte identitatea clientului său. Contractul a fost încheiat prin intermediul unui agent elveţian, a mai precizat el.

Citește și: MH17. Prăbușirea avionului ar putea fi comparată cu o "crimă de război"

"Clienţii noştri au obţinut informaţia pe care doreau s-o obţină, aşa că munca mea s-a terminat", a declarat detectivul, citat de The Telegraph. "Am o solicitare: clientul meu să facă publică informaţia", a spus el. Însă germanul a adăugat că este posibil ca informaţia să nu fie făcută publică niciodată, întrucât situaţia ar putea să fie "rezolvată intern".

Recompensa este considerată una dintre cele mai mari din istorie. Statele Unite au oferit aproximativ 25 de milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre liderul Al-Qaida Osama bin Laden.

Resch a declarat că clientul său a plătit recompensa, în valoare de 47 de milioane de dolari, sursei anonime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel