LOCKDOWN în Shenyang, oraș chinez cu 9 milioane de locuitori
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
LOCKDOWN în Shenyang, oraș chinez cu 9 milioane de locuitori / Foto: Pixabay, de Matryx
LOCKDOWN în Shenyang, oraș chinez cu 9 milioane de locuitori / Foto: Pixabay, de Matryx
Oraşul chinez Shenyang, cu 9 milioane de locuitori, a fost plasat în lockdown.

Oraşul chinez Shenyang, cu nouă milioane de locuitori, a fost plasat marţi în lockdown, transmite Agerpres. China se confruntă în această perioadă cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată după 2020, punând la grea încercare aşa-numita sa strategie zero-COVID, potrivit AFP.

Oraşul industrial Shenyang, unde se află sediile multor fabrici, inclusiv cel al constructorului german de automobile BMW, şi-a plasat rezidenţii în izolare la domiciliu începând de marţi.

Oraşul este capitala provinciei Liaoning, învecinată cu Jilin, epicentrul valului epidemic actual, provocat de varianta Omicron.

4.770 de noi cazuri COVID într-o singură zi



Ministrul chinez al Sănătăţii a raportat marţi 4.770 de noi cazuri pozitive la nivel naţional. Un bilanţ foarte redus în comparaţie cu alte ţări din lume, dar ridicat pentru China şi strategia sa zero-COVID.

Graţie lockdownurilor, plasării în carantină la sosirea pe teritoriul ţării şi a monitorizării deplasărilor, această ţară a ţinut sub control epidemia timp de doi ani, ceea ce le-a permis chinezilor să ducă o viaţă aproape normală.

Însă această strategie, care a redus numărul deceselor - 4.638 de morţi de la debutul pandemiei, potrivit statisticilor oficiale -, a afectat economia gigantului asiatic.

Preşedintele Xi Jinping a lansat un apel săptămâna trecută pentru minimalizarea impactului epidemiei asupra economiei, respingând în acelaşi timp o relaxare semnificativă a strategiei zero-COVID.

La Shanghai, unde numărul cazurilor pozitive este de ordinul sutelor în fiecare zi, autorităţile locale optează pentru o carantinare foarte exactă a clădirilor în care sunt raportate cazuri de COVID-19, în locul plasării în carantină generală a întregului oraş.

Provincia cea mai afectată 



În Jilin, provincia cea mai afectată, autorităţile chineze au anunţat luni că au recepţionat 10.000 de doze de medicamente anti-COVID-19 produse de Pfizer. Este probabil pentru prima dată când medicamentul Paxlovid este utilizat în China.

De săptămâna trecută, provincia impune restricţii de deplasare. Locuitorii nu au voie să-şi părăsească localitatea, iar mai multe oraşe izolează populaţia la domiciliu.

Metropola tehnologică Shenzhen, cu 17,5 milioane de locuitori, a anunţat luni o relaxarea progresivă a unui lockdown strict, după ce a relaxat deja anumite restricţii în scopul minimalizării impactului asupra uzinelor şi a portului local.

Ministrul chinez al Sănătăţii a semnalat vineri că doar 51% dintre persoanele de peste 80 de ani din China continentală au primit cel puţin două doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

Acest fapt reprezintă o sursă de îngrijorare având în vedere că în teritoriul semi-autonom Hong Kong, un important focar epidemiologic supraaglomerează spitalele şi face victime în rândul persoanelor vârstnice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel