Înaintea referendumului, 56% dintre români erau de acord cu politicile americane
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu-obama_726a199e36
basescu-obama_726a199e36

Conform raportului Transatlantic pe 2012, care măsoară gradul de încredere între partenerii internţionali, politicile americane înregistrau o încredere de 56% în rândul românilor. Aceste date au fost culese înainte de referendum şi intervenţia trimisului SUA, Philip Gordon în România. Tot înainte de referendum, 84% dintre români considerau că Uniunea Europeană este calea de urmat în politica internaţională.

Raportul ne arată că Obama se bucură de o popularitate crescută în România. 66% dintre români consideră că preşedintele SUA are politici internaţionale potrivite. Uniunea Europeană stătea chiar mai bine în topul încrederii românilor, înaintea referendumului din 29 iulie. 84% dintre români consideră că UE adoptă politicile potrvite.

Chiar dacă românii apreciază moneda euro (42%), procentul celor care consideră că trecerea la euro ar dăuna economiei a crescut. Dacă în 2011, doar 30% credeau asta, în 2012, 35% dintre români nu mai agrează ideea adoptării euro.

Implicarea cancelarului german Angela Merkel în gestionarea crizei nu este văzută cu ochi buni de români. 56% dintre repondenţi consideră că Merkel manipulează economia europeană. Tot pe acest trend, 88% dintre români au mărturisit că se simt afectaţi de criza economică.

Conform aceluiaşi raport, românii sunt nemulţumiţi de sistemul economic din ţara noastră. 74% dintre români consideră că sistemul lucrează pentru interesele personale ale unor grupuri.

Interviurile au fost realizate în perioada 2-27 iunie, pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane cu vârste de peste 18 ani, din cele 15 ţări prinse în studiu. În România, interviurile  au fost realizate prin metoda face-to-face. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3%.

Vezi aici toate datele raportului Transatlantic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel