În vreme ce Zelenski cere NATO ”no fly zone”, Rusia a creat o zonă de excludere aeriană în Donbas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
În vreme ce Zelenski cere NATO ”no fly zone”, Rusia a creat o zonă de excludere aeriană în Donbas / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn
În vreme ce Zelenski cere NATO ”no fly zone”, Rusia a creat o zonă de excludere aeriană în Donbas / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn
În vreme ce Volodimir Zelenski cere NATO ”no fly zone”, Rusia a creat o zonă de excludere aeriană în Donbas.

În timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere NATO ”no fly zone”, Rusia a creat o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, ce include regiunile Doneţk şi Lugansk, transmite vineri Reuters. Anunțul a fost făcut de un responsabil al separatiştilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk, relatează Agerpres.

”Din punct de vedere militar, dacă există sisteme serioase de apărare aeriană, atunci nu trebuie să le transferăm, este suficient ca Federația Rusă să controleze cerul în sine, cum să facă, știi, spun ei, un „umbrelă” sau „cupolă” a unei zone interzise aeriene deasupra republicilor noastre (.. .)”, a spus Eduard Basurin, reprezentantul miliției populare din Republica Populară Donețk, la postul de televiziune Rossiya 24, vineri, scrie Interfax.

Liderii separatiști, același discurs. Acuză Ucraina

La întrebarea jurnaliștilor de la principalul post de televiziune din Rusia dacă această „umbrelă” a zonei de excludere aeriană a fost deja dislocată, Basurin a răspuns afirmativ: "Da, cred că da."

Oficialul respectiv a făcut anunţul în contextul în care în Republica Populară Lugansk, autoproclamată, liderii separatişti au afirmat că armata ucraineană a bombardat cinci aşezări de cinci ori într-un interval de 24 de ore, potrivit dpa, care preia agenţia TASS.

Un reprezentant al republicii separatiste a precizat că în total în aceste bombardamente au fost avariate 18 case şi o grădiniţă, precum şi o uzină metalurgică, care a rămas fără curent. Informaţia nu a putut fi verificată independent, menţionează dpa.

Zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Iohannis: Poziția NATO e foarte clară!

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre implementarea unei zone aeriene de excludere deasupra Ucrainei:

”Poziția NATO este destul de clară. Nu, să fiu mai precis, poziția NATO este foarte clară: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. NATO dorește să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de granițele în care se desfășoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancțiuni economice. În consecință, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, un no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar, și nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziție este foarte clară și România s-a raliat la această poziție.“, a precizat președintele Iohannis. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel